Koncert pod maskama u Banskom dvoru: Nebojša Maksimović oduševio 50 posjetilaca

14.07.2020. | 11:13

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora sinoć je održan je koncert pijaniste iz Beograda Nebojše Maksimovića u okviru programa ljetne sezone Banskog dvora „50 po 50“.


Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Posjetioci su imali priliku da čuju kompozicije Frederika Šopena, Franca Šuberta, Sergeja Rahmanjinova i Johanesa Bramsa. Maksimović se osvrnuo i na svoj prethodni koncert odžan u Banskom dvoru prije godinu dana.

“Ovaj put, za razliku od prošlog koncerta, na repertoaru je malo manje velikih cikličnih dela, više raznih sitnih promena raspoloženja, promena kompozitora”, kazao je Maksimović.

Prokomentarisao je i specifičnu situaciju u publici, jer je zbog virusa korona broj posjetilaca ograničen na 50.

“Razlog da prihvatim poziv da održim koncert u Banjaluci je taj što jako dobro znam da i ovde, kao i u Srbiji ljudima nedostaje kulturnih dešavanja i duhovne hrane, pa i meni lično. Motiv mi je bio da bar malo olakšam ovu katastrofu koja nam se dešava. Za nas umetnike, pa čak i za publiku i organizatore najveći problem je taj što pored straha od zaraze, vi do posljednjeg momenta ne znate da li će se koncert održati”, ispričao je pijanista.

Osvrnuo se i na položaj umjetnika u doba korone.

“Položaj umetnika nikada nije bio idealan, mislim baš na umetnike koji izvode klasičnu muziku. Sada će biti još teže, ali tolikim profesijama će biti mnogo teže, a da ne pominjem ljude koji se bore sa bolešću, tako da bi bilo glupo da kažem da je nama ne znam kako teško. Svima nam je teško i treba da uradimo sve što možemo da pomognemo jedni drugima i da probamo da izdržimo”, naglasio je Maksimović.

Nebojša Maksimović je rođen 1979. godine u Beogradu. Sa dvije godine počeo je da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u muzičku školu “Slavenski” u klasu prof. Gordane Jovanović. Srednju muzičku školu “Mokranjac” završio je u klasi prof. Olge Jovanović 1994. godine kao najbolji učenik u generaciji.

Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuice-Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspjeh iz klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi sa najvišim ocjenama.

Magistrirao je i na Akademiji “Santa Cecilia” u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija 2006. godine sa najvišim ocjenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Završio je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista i pedagoga Lazara Bermana, Đovani Umberto Batela, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove.

Oktobra 2009. godine, doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović odbranivši prvi umjetnički doktorat na toj instituciji.

Tokom školovanja osvojio je mnogobrojne značajne nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dvije treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1995. i 1998.), specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu 1997, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini 1999, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA 2001 godine u Beogradu, nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu 2002. godine kao i veliki broj drugih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj (uključujući i cjelovečernje koncerte u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Sinagogi u Novom Sadu, Banskom Dvoru u Banjaluci, velikoj sali “Parco Della Musica” u Rimu i dr.) kao i na festivalima “Bemus”, “A tempo”, “Dimitrion” u Solunu, “Opera Barga” i “William Walton” u Italiji i mnogim drugim. Njegov snimak sa solističkog koncerta u velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na „Top listi klasične muzike Radio Beograda 2“ za 2012. godinu i Hit nedelje u 2014. godini sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Nastupio je na gala proslavi 150. godišnjice Beogradskog Univerziteta 2013. godine.

Godine 2015, njegova izvođenja su objavljena na kompakt disk izdanju časopisa „Muzika klasika“ a 2016. godine izdaje kompakt disk „Klavirski virtuozitet“ za PGP-RTS sa djelima Baha, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova i Horovica. Bio je angažovan kao demonstrator na Fakultetu muzičke umetnosti od 2002. do 2006. godine, od 2006. do 2008. godine radio je kao profesor klavira u muzičkoj školi “Mokranjac” u Beogradu, od 2008. do 2009. godine je bio docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, od 2009. do 2012. godine je bio nastavnik, od 2012. do 2019. docent, a sada je vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.