Koncert Natalije Todorović u Art dvorištu Banskog dvora

U Art dvorištu Banskog dvora 27. avgusta 2019. godine (utorak) u 21.00 čas održaće se koncert violinistkinje Natalije Todorović.

Koncert u Art dvorištu, Natalija, opisuje kao muzičko putovanje kroz različite periode.

-Putovaćemo kroz različite periode iz različith zemalja, Italije, Španije, Mađarske…Pored klasičnog repertoara izvešću i nekoliko svojih kompozicija. Predstaviću publici Sonatinu za violinu i violu, kompoziciju napisanu 2010. godine za moj magistarski ispit iz kamerne muzike. Ovu kompoziciju sa mnom će izvesti koleginica na violi Mirjana Kremenović – kazala je Natalija i dodala da će joj klavirska pratnja tokom koncerta biti kolega Vlado Danić.

Pored Mirjane Kremenović, Natalija će imati još jednog gosta.

-Moja sestra Vanja Trubajić, biće takođe moja gošća. Sa njom ću izvesti Mocartovu sonatu za violinu i violončelo – dodala je Natalija.

Ovo je njen drugi koncert na sceni Art dvorišta koja joj se jako dopada.

-Lijepo je svirati na otvorenom, a u prostoru Art dvorišta mnogo je blizak kontakt sa publikom. Podržavam sve novitete koje uvodi Banski dvor. Moja saradnja sa ovom ustanovom traje još od mojih studentskih dana i često podržavaju moje projekte kao što je Radionica za violiniste “Radost sviranja” koja je prošle godine bila u njihovoj organizaciji – naglasila je Natalija.

Biografija:

Natalija Todorović rođena je u Banjaluci, gdje je zavrsila osnovu i srednju muzičku školu “Vlado   Milošević” u klasi profesora Dušana Šestića i Svetlane Šeršukove (Moskva). Diplomirala je 2007. godine  najvišom ocjenom u klasi profesora Uroša Pešića ( Srbija). Magistrirala 2011. godine u klasi profesorice Maje Jokanović ( Srbija) na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, takođe sa najvišom ocjenom. Kao student bila je stipendista fondacije za najbolje studente “Milan Jelić” i stipendista Austrijske Barokne Akademije u Gmundenu. Tokom svog dosadašnjeg školovanja učestvovala je na mnogobrojnim takmičenjima, festivalima i osvojila veliki broj nagrada, priznanja i povelja. Natalija već dvanaest godina radi kao profesor violine u Muzičkoj skoli ” Vlado Milošević” u Banjaluci i ima veoma zapažene pedagoške rezultate, te veliki broj nagarada sa učenicima kako na republičkim tako i medjunarodnim festivalima i takmičenjima. Deset godina je svirala na violini istaknutog Banjalučkog kompozitora i etnomuzikologa Vlade Miloševića koju joj je Akademija u Banjaluci dala na korištenje kao talentovanom studentu.

Natalija se bavi i komponovanjem djela za violinu i gudače.  Za dane Bosansko-Hercegovačke kulture koji su se održali u Francuskoj 2004.godine (u nekoliko gradova) Natalija je komponovala djelo “Sjećanje na Francusku”. Njena zbirka kompozicija za gudače “Prosnevanje” sastavni je dio njenog repertoara. Sve kompozicije su snimljenje za potrebe Kulturnog centra Banski dvor u cilju promocije klasične muzike kod nas. Kao solista nastupala je širom BiH: Sarajevo, Banjaluka, Tuzla ,Bihać, Zenica, Brčko, Prijedor, Srbija, Slovenija, Austrija, Crna Gora.Kao jedan od predstavnika gudačkog odsjeka Banjalučke akademije tri puta je učestvovala na Međunarodnom seminaru u Crnoj Gori, “Montenegro music festival”. Snimala je dosta kompozicija za potrebe RTRS – a za emisije iz kulture “Klasika za vas”. Član je Udruženja muzičkih umjetnika RS za čije potrebe je održala nekoliko solističkih koncerata. Usavršavala se na mnogobrojnim master klasovima: Le Fi Fi (Vietnam), Stefan Kamilarov (Austrija), F.Bjorn (Svedska), Uroš Pešić (Srbija), Ilja Korol (Moskva), Petar Separd (Engleska), Ruben Dubrovski (Argentina). Kao solista sarađivala je sa Gudačkim orkestrom Muzičke škole “Vlado Milošević”, Gudačkim orkestrom Akademije umjetnosti Banjaluka, kamernim orkestrom ” Arion” i Banjalučkom filharmonijom.  Svoj pedagoški rad pokušava da prezentuje i kroz godišnje radionice za violiniste pod nazivom “Radost sviranja”. 

Ostavite komentar: