Koncert Natalije Todorović 27. avgusta u Art dvorištu Banskog dvora

U Art dvorištu Banskog dvora 27. avgusta 2019. godine (utorak) u 21.00 čas održaće se koncert violinistkinje Natalije Todorović uz klavirsku pratnju Vlade Danića.

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora od 20. avgusta (utorak) od 10.00 časova.

Kratka biografija:

Natalija Todorović rođena je u Banjaluci, gdje je zavrsila osnovu i srednju muzičku školu „Vlado Milošević“ u klasi profesora Dušana Šestića i Svetlane Šeršukove (Moskva). Diplomirala je 2007. godine najvišom ocjenom u klasi profesora Uroša Pešića ( Srbija). Magistrirala 2011. godine u klasi profesorice Maje Jokanović ( Srbija) na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, takođe sa najvišom ocjenom. Kao student bila je stipendista fondacije za najbolje studente „Milan Jelić“ i stipendista Austrijske Barokne Akademije u Gmundenu. Tokom svog dosadašnjeg školovanja učestvovala je na mnogobrojnim takmičenjima, festivalima i osvojila veliki broj nagrada, priznanja i povelja. Natalija već dvanaest godina radi kao profesor violine u Muzičkoj skoli “ Vlado Milošević“ u Banjaluci i ima veoma zapažene pedagoške rezultate, te veliki broj nagarada sa učenicima kako na republičkim tako i medjunarodnim festivalima i takmičenjima. Deset godina je svirala na violini istaknutog Banjalučkog kompozitora i etnomuzikologa Vlade Miloševića koju joj je Akademija u Banjaluci dala na korištenje kao talentovanom studentu.
Natalija se bavi i komponovanjem djela za violinu i gudače. Za dane Bosansko-Hercegovačke kulture koji su se održali u Francuskoj 2004.godine (u nekoliko gradova) Natalija je komponovala djelo „Sjećanje na Francusku“.
Njena zbirka kompozicija za gudače „Prosnevanje“ sastavni je dio njenog repertoara. Sve kompozicije su snimljenje za potrebe Kulturnog centra Banski dvor u cilju promocije klasične muzike kod nas. Kao solista nastupala je širom BiH: Sarajevo, Banjaluka, Tuzla ,Bihać, Zenica, Brčko, Prijedor, Srbija, Slovenija, Austrija, Crna Gora.
Kao jedan od predstavnika gudačkog odsjeka Banjalučke akademije tri puta je učestvovala na Međunarodnom seminaru u Crnoj Gori, “Montenegro music festival”. Snimala je dosta kompozicija za potrebe RTRS – a za emisije iz kulture “Klasika za vas“. Član je Udruženja muzičkih umjetnika RS za čije potrebe je održala nekoliko solističkih koncerata. Usavršavala se na mnogobrojnim master klasovima: Le Fi Fi (Vietnam), Stefan Kamilarov (Austrija), F.Bjorn (Svedska), Uroš Pešić (Srbija), Ilja Korol (Moskva), Petar Separd (Engleska), Ruben Dubrovski (Argentina). Kao solista sarađivala je sa Gudačkim orkestrom Muzičke škole “Vlado Milošević“, Gudačkim orkestrom Akademije umjetnosti Banjaluka, kamernim orkestrom “ Arion“ i Banjalučkom filharmonijom.
Svoj pedagoški rad pokušava da prezentuje i kroz godišnje radionice za violiniste pod nazivom „Radost sviranja“, koje već treći put okupljaju mngobrojnu djecu i violiniste iz regina.Ostavite komentar: