Koncert DIMITRIJE VASILJEVIĆ NEW YORK QUARTET

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 23. maja 2019. godine (četvrtak) u 20.00 časova održaće se koncert DIMITRIJE VASILJEVIĆ NEW YORK QUARTET (Njujork/SAD).

Ulaznice za koncert se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora od petka 10. maja 2019. godine u periodu od 10.00 do 18.00 časova po cijeni od 5KM.

Članovi kvarteta:

  • Dimitrije Vasiljević (Srbija/SAD) – pijanista, kompozitor, lider kvarteta
  • Ricardo Grilli (Brazil/SAD) – gitara
  • Ben Tiberio (SAD) – kontrabas
  • Raphael Pannier (Francuska/SAD) – bubnjevi

DIMITRIJE VASILJEVIĆ NEW YORK QUARTET je džez sastav iz Njujorka koji svoj zvuk bazira na mješavini modernog američkog džeza, klasičnog evropskog nasleđa i tradicionalne srpske muzike. Svi članovi ovog sastava su vrsni džez muzičari iz različitih djelova svjeta, sa dugogodišnjim iskustvom sviranja na njujorškoj, ali i drugim važnim džez scenama svjeta, kao i sa brojnim eminentnim džez umjetnicima.

DIMITRIJE VASILjEVIĆ je srpski džez kompozitor i pijanista iz Beograda koji živi i radi u Nju Orleansu, SAD. Opisan kao «sjajan džez svirač impresivnog muzičkog vokabulara i moćan moderni improvizator koji ima potencijal da postane novi glas modernog džeza» (Tony Germain – Berklee College of Music), Vasiljević je stvaralac čija muzika predstavlja sofisticiranu kombinaciju američkog džeza, evropskog klasičnog nasleđa i tradicionalne srpske muzike.

Vasiljević je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (2006.) i na Berklee College of Music u Bostonu (2010.), završio je master studije iz džez klavira na New York University Steinhardt u Njujorku (2013.) i doktorirao džez klavir na University of Illinois at Urbana-Champaign (2017.). Pre nego što je postao docent na Xavier University of Louisiana u Nju Orleansu gde trenutno radi kao profesor džez klavira, bio je pridruženi profesor na NYU Steinhardt-u u Njujorku, kao i asistent na University of Illinois.

Kao aktivni solo džez pijanista, ali i lider svog kvinteta, kvarteta i trija, Vasiljević nastupa širom Evrope i Amerike, a neke od prestižnih sala u kojima je Vasiljević do sada držao koncerte su i Carnegie Hall u Njujorku, Kennedy Center u Vašingtonu, sedište Ujedinjenih Nacija u Njujorku, Krannert Center u Urbani, Montreux Palace u Montrou, Švajcarska, Hensel Hall u Lankasteru itd. Takođe, redovno nastupa i u džez klubovima u Njujorku, Nju Orleansu i Čikagu. Godine 2008. osvojio je treću nagradu žirija kao i nagradu publike na Montreux Solo Jazz Piano Competition, prestižnom svetskom takmičenju džez pijanista, kao jedini džez pijanista sa Balkana kome je to ikad pošlo za rukom. Te iste godine dobio je i nagradu Jazz Performance Award od strane Berklee College od Music, a sledeće godine i nagradu Piano Department Achievement Award od strane iste institucije. Godine 2014, dobio je priznanje od Tesla Science Foundation iz Njujorka za doprinos liku i delu Nikole Tesle kroz muziku za svoju kompoziciju Wardenclyffe, posvećenu ovom velikom naučniku. Te iste godine osvaja i Creative and Performing Arts Fellowship stipendiju od strane University of Ilinois-a. Godinu dana kasnije, Vasiljević postaje finalista dva velika džez takmičenja Luminarts Jazz Competition u Čikagu i Kate Neal Kinley Memorial Fellowship. Sarađivao je sa brojnim renomiranim džez muzičarima od kojih su neki Džo Lovano, Kris Poter, Bred Šepik, Viktor Garsija, Čip Meknil i drugi.

Pored svoje izvođačko-kompozitorske i akademske karijere, Vasiljević se takođe bavi i komponovanjem muzike za film (Mora da ovo nije sve; Tiera Utopia) i jedan je od osnivača i članova Music Defying Boundaries, američke neprofitne organizacije posvećenje promociji, širenju i plasmanu eksperimentalne elektronske improvizovane muzike kroz edukaciju, izvođaštvo i dokumentovanje. Tokom 5 godina, između 2013. i 2017, bio je deo profesorskog tima Blue Mountain Chamber Music Festival letnjih muzičkih kampova u Nju Džersiju i Pensilvaniji. Vasiljević ima tri objavljena autorska albuma (The Path of Silvan; Metaphor; Accidental Nomad) i snima za američku diskografsku kuću Ropeadope Records. Ova kuća, izabrala je njegov album Accidental Nomad kao svog predstavnika u trci za Gremi nominacije za 2019. godinu u 4 kategorije: Najbolji džez album, Najbolji instrumentalni savremeni album, Najbolji instrumentalni aranžman i Najbolja instrumentalna kompozicija. Vasiljević je član američkog Udruženja džez edukatora (Jazz Education Network – JEN), a kuriozitet je da je Vasiljević prvi i za sada jedini doktor džez klavira iz Srbije.

 

(BL PORTAL)

Ostavite komentar: