Koncert Braće Teofilović i Miroslava Tadića u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 24. marta 2019. godine (nedjelja) u 20.00 časova održaće se koncert poznatog dvojca i čuvara etno stihova BRAĆE TEOFILOVIĆ i gitariste svjetskog glasa MIROSLAVA TADIĆA.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na biletarnici Banskog dvora od ponedjeljka, 11. marta 2019. godine u periodu od 10.00 do 18.00 časova osim nedjeljom, po cijeni od 7 KM.

Braća (Ratko i Radiša) Teofilović su jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike. Muzika Teofilovića sažima vijekove tradicionalnog muzičkog nasljeđa i evocira duh cjelokupnog regiona.
Mnoge od pjesama koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, mnoge druge pjesme sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umjetničkim pristupom i savremenim uticajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti i, naravno, budućnosti i nikoga, zaista nikoga, ne ostavljaju ravnodušnim.
“Glasovi stoleća”, “umjetničke ikone”, “umjetnički vrhunac čitavog festivala” samo su neki od naslova i utisaka međunarodnih novinara i organizatora njihovih koncerata.

Miroslav Tadić jedan je od najpriznatijih, najangažovanijih srpskih gitarista i najraznovrsnijih umjetnika u svijetu. Ovog majstora klasične i električne gitare urednici uglednog časopisa Guitar Player Magazine, u broju od januara 1997. izglasali su među 30 najradikalnijih i najoriginalnijih svjetskih gitarista.

Nastupa i snima ploče sa velikanima svjetske muzičke scene među kojima su Londonski simfonijski orkestar, Dušan Bogdanović, Marija Žoao, Džek Brus iz grupe “Cream”, Vlatko Stefanovski, Teodosij Spasov, Đivan Gasparjan, Joakim Kun, L. Šankar i mnogi drugi.

Tadićev jedinstveni pristup kompoziciji, aranžiranju i improvizaciji zasnovan je na osobenoj integraciji mnogobrojnih muzičkih stilova i pristupa kao što su barok, klasika, džez, bluz, rok, balkanski folklor, flamenko, afrička i indijska muzika.

Ostavite komentar: