Koncert Bojana Zulfikarpašića i Vasila Hadžimanova u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 23. novembra 2019. godine (subota) u 20.00 časova u okviru drugog festivala džez muzike INTIME JAZZ FEST, održaće se koncert Bojana Zulfikarpašića I Vasila Hadžimanova.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti od 07. novembra na biletarnici Banskog dvora od u periodu od 10.00 do 18.00 časova, po cijeni od 10KM.

BOJAN ZULFIKARPAŠIĆ, muzičar, klavirista, kompozitor, aranžer i producent, rođen je 1968. godine u Beogradu. Bojan ima dvojno državljanstvo – srpsko i francusko, a živi između Pariza, Amsterdama i Beograda, najčešće u Francuskoj. Vlada srpskim, francuskim i engleskim jezikom. Nakon završene muzičke škole „Stevan Mokranjac” u Beogradu 1986. godine postaje stipendista američke škole „Blue Lake Fine Arts Camp” u Mičigenu.

Samo godinu kasnije 1987. nastupao je kao klavirista Big-benda RTB-a, pod dirigentskom palicom Zvonimirom Skerlom, a u narednim godinama osvojio je brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja, među kojima su: najbolji jugoslovenski mladi džez muzičar (zagrebački Jazz Fair, 1989. godine), prva nagrada za solistu na pariškom konkursu „La Défense” (1990. godine) i prva nagrada za kompoziciju na istom konkursu (1992. godine), nagrada „Django Reinhardt” za najboljeg džez muzičara Francuske (2002. godine), a dodijeljena mu je i titula „Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres“ od strane francuske vlade.

Nagradu za najboljeg evropskog džez umjetnika „European Jazz Prize“ osvojio je 2005. godine, a nagradu „Victoires du Jazz“ dobio je dva puta – 2007. godine za najbolji džez album u Francuskoj (Xenophonia), te 2013. godine za umjetnika godine (Soul Shelter). Za trideset godina svog profesionalnog iskustva održao je više od dvije hiljade koncerata na raznim svjetskim scenama, na brojnim umjetničkim projektima i sa različitim muzičarima svijeta. Njegov opus broji više od trideset diskografskih izdanja, od kojih je deset samostalnih, a o njegovom umjetničkom radu i uspjehu svjedoči više od 100.000 prodatih samostalnih CD izdanja, kao i mnogobrojne turneje po čitavoj Evropi, Americi i Aziji.

VASIL HADžIMANOV rođen je u Beogradu, a klasično muzičko obrazovanje počeo je da stiče već sa pet godina. Završio je srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“. Muzičko školovanje nastavio je kao stipendista Berkli koledža u Bostonu, gdje je i diplomirao na odsjeku za klavir 1995. godine. Tokom studija na Berkliju, nastupao je sa grupom „Sveti“ sa Markom Đorđevićem i Batom Andonovim. Sa Paskal Bokarovim afro-pop bendom, išao je na turneju po SAD. U Njujorku je sarađivao sa poznatim muzičarima poput Dejvida Gilmora i Kris Čika. U isto vrijeme je radio u „Tomandandy“ studiju kao muzički programer. Po povratku u Srbiju 1997. godine, osniva Vasil Hadžimanov bend. Tada počinje njegov rad na spajanju etno muzičke baštine Balkana i zapadnjačkih muzičkih podžanrova (džez, fank, njorld music). Godine 2001. objavljen je prvi album Vasil Hadžimanov benda. Hadžimanov sarađuje i sa drugim bendovima, pa je bio i član sljedećih sastava: „Darkvud Dab“, “Bace Quartet“ , Trio Sveti i Vasil Hadžimanov piano trio. Svoj prvi solistički koncert u karijeri održao je upravo u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci.

Ostavite komentar: