Koncert Ansambla za ranu i tradicionalnu muziku „RENESANS“

05.02.2019. | 21:07

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 20. februara 2019. godine (srijeda) u 20.00 časova održaće se jubilarni koncert povodom 50. godina postojanja Ansambla za ranu i tradicionalnu muziku „RENESANS“ (Beograd).

Besplatne pozivnice za koncert svi zainteresovani mogu preuzeti na biletarnici Banskog dvora od ponedjeljka, 11. februara 2019. godine.

Članovi ansambla:

  • Katarina Božić – sopran
  • Predrag Đoković – kontratenor
  • Ana Mladenović – traverzo flauta, blok flauta
  • Zoran Kostadinović – viela, renesansna violina, barokna violina
  • Darko Karajić – srednjovekovna lauta, arhi lauta
  • Žorž Grujić – šalmaj, dulcijan
  • Aleksandar Jovan Krstić – traverzo flauta, blok flauta
  • Tina Mladenović – harfa
  • Maja Mladenović – harfa
  • Srđan Stanić – fidel, renesansna i barokna viola da gamba
  • Andrija Sagić – udaraljke
  • Ljubomir Dimitrijević – traverzo flauta, blok flauta
  • Sonja Kalajić – kastanjete k.g

Ansambl „Renesans” je osnovan 1969. godine u Beogradu.

Osnivači ansambla, Miomir Ristić, Dragan Mlađenović i Ljubomir Dimitrijević, u nameri da ožive muzičku baštinu srednjeg veka i renesanse na kopijama originalnih instrumenata iz navedenih epoha, prihvatili su se teškog i složenog posla jer do tada na prostoru bivše Jugoslavije nije bilo ni pokušaja da se stvori ansambl takve muzičke orijentacije. Prihvatajući ovu obavezu sa odgovornošću i neizmernim entuzijazmom – osobinama koje su mnogo godina posle osnivanja ansambla ostale osnovne poluge i pokretačka snaga svih koji su uključeni u ansambl – „Renesans” je prvi put, na cjelovečernjem koncertu, izašao pred publiku 14. januara 1970. godine, u Galeriji fresaka u Beogradu. Prvi susret s publikom zabilježila je i “Politika” od 17. januara 1970: Za nekoliko stotina slušalaca, većinom mladih, bio je to u isto vreme i pogled u srednjovjekovne zamkove, čije dvorane odzvanjaju tim starim, setnim baladama.

U sali novoosnovanog Studentskog kulturnog centra u Beogradu, 4. novembra 1971. godine, ansambl je održao koncert dvorske muzike srednjeg veka i renesanse. Poslije koncerta, koji je sa velikom pažnjom pratila čitava kulturna javnost, Muzička redakcija SKC-a, predvođena gospođom Brankom Predić – Šaper, omogućila je ansamblu da svoju djelatnost nastavi u okviru ove renomirane ustanove. Do 1980, ansambl je pored stalne koncertne delatnosti i nastupa na radiju i televiziji, ostvario i 15 premijernih koncerata u sali Studentskog kulturnog centra, među kojima se izdvajaju: “Lovčeva truba” (22. 01. 1972.), “Pesme i igre XVI veka” (10. 06. 1974.), “Vinske i šaljive pesme” (1. 11. 1975.), “Muzička gozba” (03. 06. 1976.), “Svi koji su zaljubljeni” (1. 11. 1977.), “Sva dobra ovog sveta” (05. 01. 1978.); “Ruža nad ružama”, “Ko će Vam dati više svetlosti”, “Ca mojom ljubavlju”, “O, lepa družino” -programi iz 1978. i programi – “Ko galjardu hoće da nauči” i “Taj ludi, srednji vek” – iz 1979. godine.

Zahvaljujući atraktivnim programima, odličnim izvođenjima i veštini da se uvek ostvari neposredan kontakt s publikom različitih profila i obrazovanja, ansambl „Renesans” je uvek punio sale i sve prostore gde je nastupao. U početku je ova činjenica u javnosti beležena kao svojevrstan fenomen: Zaista se ne sećamo da je dvorana SKC-a skoro bila tako puna gledalaca. (“Borba” 15. 12. 1975.); Uvek prepune dvorane u kojima nastupa ansambl „Renesans” nesumnjivo govore o popularnosti koju on uživa među beogradskom publikom, posebno onom mlađom (“Politika”, 01. 02. 1978.), Neuobičajeno je sinoć izgledao SKC. Velika sala je bila dupke puna, pretrpani cy bili prolazi s leve i desne strane, a sedelo se i na podu na sinoćnjem koncertu ansambla „Renesans” .

Brojna i značajna gostovanja i izvan Beograda i Srbije, ansambl „Renesans” započinje 1975. godine gostovanjima u Zagrebu, Zadru (Muzičke večeri u Donatu) i Dubrovniku (Dubrovačke letnje igre). Stručna kritika je pratila svaki nastup ansambla: Izvanredno veče stare glazbe (“OKO” br.82 – 15. 05. 1975.); Ugodno iznenađenje nepoznatog; Možda su nekada stari virtuozi svojih instrumenata zaista tako lijepo i poletno svirali (Radio Zagreb 12.04.1975.); Tri vokalne solistice i pet instrumentalista oduševili su brojne posetioce. Već dugo najednom tako kasnom koncertu nisu se čuli toliki uzvici hvale i oduševljenja. Mladi umjetnici iz Beograda oduševljavali su ne samo uigranom izvjedbom, neposrednošću i talentom, već i načinom i raznolikošću interpretacije na nepoznatim i zanimljivim instrumentima.

Do 1979. godine, ansambl „Renesans” je nastupio u svim većim gradovima bivše Jugoslavije: u Sarajevu, Ljubljani, Skoplju, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Čačku, Kragujevcu, Kruševcu, Boru, Banja Luci, Aleksincu, Vranju, Leskovcu. Kao saradnik Muzičke omladine Srbije, ansambl „Renesans” je izvodio svoje programe u mnogim školskim i univerzitetskim centrima.

Od 1979. godine započinju brojna gostovanja ansambla „Renesans” u inostranstvu. Te godine gostovao je u Helsinkiju (Finska) i u Provansi (Francuska), a istovremeno je i obeležen prvi značajan jubilej ansambla, 10 godina postojanja, velikim koncertom u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, 26. aprila 1979.

Tokom svoje izuzetno bogate internacionalne karijere, ansambl „Renesans” je nastupao širom Evrope, na Srednjem istoku i u severnoj Africi. Blizu 3.000 koncerata za 35 godina predstavljaju veliko duhovno blago koje je ansambl „Renesans” podario ljubiteljima rane muzike kod nas i u svetu.

 

(BL PORTAL)