Koncert ansambla Kamerata akademika pokrenuo muzičku magiju Jesenje sonate

Koncertom renomiranog kamernog orkestra Kamerata akademika iz Novog Sada u srijedu uveče u Koncertnoj dvorani Banskog dvora pokrenuta je muzička magija – otvoren je 3. Internacionalni muzički festival Jesenja sonata.

Članove ovog orkestra čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti iz Novog Sada, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Publika je imala priliku da uživa u raznovrsnom i reprezentativnom programu koji je namjenski pripremljen za koncert u Banjaluci. Na koncertnom repertoaru našle su se kompozicije Hajnriha Bibera, Edvarda Elgara, Antona Veberna, Enija Morikonea, Astora Pjacole….

Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Za sve one koji nisu uspjeli da dođu do svoje festivalske ulaznice, svake večeri festivala biće omogućen lajv strim na zvaničnom Jutjub nalogu Banskog dvora, tako je bilo i prve festivalske večeri.

“U nesvakidašnjim okolnostima, tzv. nove normalnosti, Banski dvor je uspio da organizuje treće izdanje festivala ‘Jesenja sonata’. Ovogodišnja organizacija bila je posebno veliki izazov za sve nas, ali ni u jednom trenutku nismo razmišljali da odustanemo. Sve ovo vrijeme, otkad smo počeli da radimo, šaljemo poruku da život ne smije da stane. Kultura je danas potrebnija više nego ikada. Bilo je veliko interesovanje publike za festival, veće nego  što je kapacitet dozvolio”, kazao je direktor Banskog dvora – Kulturnog centra Mladen Matović.

Rad Banskog dvora kao i postojanje Jesenje sonate pohvalio je i umjetnički rukovodila ovog renomiranog kamernog ansambla Marko Miletić.

“Moram da pohvalim ne samo postojanje Jesenje sonate, već generalno rad Banskog dvora i Mladena Matovića koji je u ovim nemogućim uslovima izazvanim pandemijom korona virusa uspio da održi kontinuitet u održavanju koncerata i svih ostalih kulturnih događaja, to je stvarno retkost u širem regionu. Koncertna dvorana Banskog dvora je jedna od mojih omiljenih sala, ne samo u regionu, nego i šire i uvek mi je drago kada sviram ovde. Nadam se da je publika uživala, jer je nema svaki ton odsviran u ovoj sali uživanje”, naglasio je Miletić.

„Kamerata Akademika“ je sarađivala sa mnogim domaćim i stranim solistima visokog renomea, te ostvarila uspješna gostovanja u Njemačkoj, Holandiji i učestvovala na značajnijim regionalnim muzičkim manifestacijama (BEMUS, NOMUS, ,,Ohridsko leto”, ,Međunarodna tribina kompozitora”, ,,Grad-teatar Budva”…) Izvodeći na koncertima najljepša i najzahtjevnija djela klasičnog repertoara kao i djela domaćih kompozitora, „Kamerata“ bilježi brojne uspjehe nastupajući s uglednim solistima (Stefan Milenković, Roman Simović, Žerar Kose, Vendi Vorner, Dragan Đorđević, Dejan Mlađenović, Imre Kalman, Peđa Milosavljević, Boštijan Lipovšek, Julija Hartig, Megumi Tešima, Ištvan Varga, Filip Grinberg, Laura Levai-Aksin..) Orkestar se naročito ističe interesantnim izborom programa i konceptima koji su nerijetko angažovani.

Danas na programu:

Drugog dana festivala, u četvrtak 8. oktobra predstaviće nam se istaknuti kamerni sastav Trio aura iz Makedonije, čije izvođenje karakteriše izrazita ekspresivnost, muzička simbioza i kompaktnost zvuka i izraza.

Ostavite komentar: