“Komedija ometena u razvoju”: Pred publikom u Bijeljini najigranija i najgledanija predstava

28.09.2021. | 13:00

Najigranija i najgledanija predstava Gradskog pozorišta “Semberija” u Bijeljini “Komedija ometena u razvoju” biće opet pred bijeljinskom publikom u petak, 1. oktobra, najavljeno je iz Pozorišta.

Predstavu je prema tekstu Milivoja Mlađenovića režirao Dušan Tuzlančić, a u njoj igra kompletan ansambl najmlađeg pozorišta u Republici Srpskoj.

Glumac Ivan Petrović je na “Danima Zorana Radmilovića” prošle godine nagrađen “Zoranovim brkom” za tumačenje glavne uloge u ovoj predstavi, a prošle sedmice se bijeljinski ansambl predstavio kruševačkoj publici u okviru “Dana Srpske u Srbiji” i nagrađeni su izuzetno dugim aplauzom sa nekoliko biseva.

“Zaigrati bilo koju predstavu u pozorištu pred kojim stoje biste LJubinke Bobić, Miodraga Petrovića Čkalje, Radmile Živković, Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Taška Načića i Đuze Stojiljkovića – nije poštovanje, to je obaveza, pa ako hoćete i strah od takvih džinova glume. Nismo imali pravo da budemo ni osrednji, a kamoli loši”, kaže Petrović za nastup te večeri.

Iako je do sada najigranija i najgledanija predstava, interesovanje publike u Bijeljini za “Komediju ometenu u razvoju” i dalje ne jenjava, a tajna predstave je, prema riječima glumca Igora Kajmakovića, da je svako igranje svojevrsna premijera, a ne repriza.

“Kako se nova predstava približi, pisac i reditelj mi, poput `Majkrosofta`, redovno šalju ažuriranje, apdejt koji opterećuje memorijske kapacitete, ali predstavu čini svježom, aktuelnom. Uz to, neke stvari se rode i na licu mjesta, u interakciji između nas”, ističe Kajmaković, koji u predstavi tumači lik Tipičnog Seljačine i sigurno je jedan od “bisera” ove predstave.

Glumac Mihailo Maksimović koji tumači brata Jovana, sveštenika i najboljeg druga glavnog junaka, navodi da poznaje ljude koji su ovu predstavu gledali pet i više puta i da su upravo oni najveća obaveza za ansambl koji se trudi da tako vjernoj publici ponudi uvijek nešto novo.

“Moj lik je u letnjoj pauzi pretrpeo kvalitetnu dopunu, što će publika imati priliku da vidi u novoj pozorišnoj sezoni. Radujem se svakom novom igranju ove predstave”, kaže Maksimović.

Reditelj predstave Dušan Tuzlančić napominje da “Komedija ometena u razvoju” nije pravljena da bude spektakl i da nije pretenciozna.

“Pravljena je da priča o nama, našim slabostima i glupostima. I po mogućnosti, da se što manje laže u njoj. Možda su ljudi željni glasno izgovorene istine”, poručuje Tuzlančić.