“Kočić ostavio putokaze koje treba da slijedimo”: Izložba “Ruža u mećavi” pred Trebinjcima

13.09.2020. | 16:58

Izložba fotografija Petra Kočića i njegove porodice nazvana “Ruža u mećavi”, autora Zorana Pejašinovića, otvorena je ovog vikenda u Galeriji Kulturnog centra u Trebinju.

Objašnjavajući koncepciju izložbe, pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković je napomenula da su na 14 panoa izložene hronološki fotografije od 1899. godine, kada su se upoznali Kočić i njegova buduća supruga Milka.  Ona kaže da je Petar Kočić ostavio putokaze koje treba da slijedimo.

“To nas obavezuje da više radimo, da učimo svoju djecu da poštuju porodicu, a u svemu tome nam je i sam Kočić ostavio putokaze koje treba da slijedimo – da se držimo zajedno, da više radimo i stvaramo, da čuvamo maternji jezik, da volimo  slobodu i otadžbinu”, istakla je Đakovićeva, objasnivši da resorno ministarstvo  promoviše djela Petra Kočića, ali i drugih srpskih književnih velikana u okviru kampanje “Čitajmo zajedno”, koja je započela u julu.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je takođe naglasio da izložene fotografije nazvane “Ruža u mećavi”, osim lične, nose i drugu simboliku.

“To je simbolika spoja cvjetne Hercegovine i snježne Krajine, spoj dva srpska štita, jer Trebinje i Hercegovina imaju Dučića, a Banjaluka i Krajina Kočića”, istakao je Ćurić, pišu Nezavisne.

Oznake: Izložba, Trebinje