Knjiga doktora Lazića: “Dnevnik ratnog hirurga” objavljen i na engleskom jeziku

U izdavaštvu Novinske agencije Republike Srpske SRNA objavljena je knjiga na engleskom jeziku “Dnevnik ratnog hirurga”, čuvenog srpskog doktora Miodraga Lazića.

“Objavljivanjem ovog izdanja na engleskom jeziku učinili smo da ovo veliko djelo našeg legendarnog ratnog hirurga bude dostupno široj čitalačkoj publici u svijetu”, rekao je ovim povodom vršilac dužnosti generalnog direktora Srne Jovan Cvjetković.

Grafičku pripremu ovog izdanja uradio je “Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” Istočno Sarajevo.

Knjiga je štampana u štampariji “Dnevnih nezavisnih novina” u tiražu od 700 primjeraka, a štampanje knjige finansijski je pomogla Skupština grada Istočno Sarajevo.

“Na ovaj način će jeziva istina o stradanju sarajevskih Srba u grotlu građanskog rata u BiH i o nadljudskoj borbi zdravstvenih radnika u ratnim bolnicama biti dostupna i svjetskoj javnosti”, istakao je urednik ovog izdanja Branislav Ilić.

Veći dio tiraža biće poklonjen diplomatama u ambasadama i predstavništvima u BiH.

SRNA je u junu prošle godine objavila drugo izdanje knjige doktora Lazića “Dnevnik ratnog hirurga”, a odštampano je 5.000 primjeraka.

Čuveni srpski hirurg Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona.

Tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio je ratni hirurg – dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj gdje je spasio brojne živote.

Lazić je kao hirurg učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se dobrovoljno javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama. Jedan je od osnivača Ratne bolnice “Žica” u Blažuju kod Sarajeva, na prvoj liniji fronta.

U toj zdravstvenoj ustanovi ostao je 40 mjeseci i obavio više od 3.500 operacija.

Za sve vrijeme boravka na ratištima doktor Lazić je vodio svoj ratni dnevnik. Jedan dio tog dnevnika vodio je u pisanom obliku, a kad ne bi stizao od posla i obaveza, na kraju dana diktirao bi u svoj diktafon najznačajnije utiske koji su obilježili taj dan.

Kao veliki prijatelj tadašnje Srpske novinske agencije – SRNA, koja je bila smještena na Palama, odlučio je da objavi dnevnik u agencijskom “aranžmanu”.

Izvršena je i kompletna grafička priprema i 1996. godine knjiga “Dnevnik ratnog hirurga” (Knin 1991-Srpsko Sarajevo 1996) ugledala je svjetlost dana.

Ostavite komentar: