Jubilarni 20. Predstava “Ajnštajnova izdaja” otvorila “Dane komedije” u Bijeljini

17.05.2021. | 21:50

Jubilarni 20. pozorišni festival “Dani komedije” u Bijeljini otvoren je večeras predstavom “Ajnštajnova izdaja” Agencije “Scena” iz Beograda. a tokom pet večeri publika će uživati u predstavama iz Srbije i Republike Srpske.

“Ajnštajnova izdaja” rađena je po tekstu Erika Emanuela Šmita, režirala je Andrea Ada Lazić, a u predstavi igraju Nebojša Dugalić, Branislav Zeremski i Jovan Jelisavčić.

Glumac Nebojša Dugalić rekao je novinarima da je ova predstava po tekstu jednog od najvećih savremenih dramskih pisaca duhovita i ozbiljna priča sa majstorskim kontrastom između ozbiljnog i smiješnog, ili groteksnog.

“To je ono što, na žalost, predstavlja generalno i našu stvarnost. Svi smo bili svedoci kada su nam se dešavale neke najstrašnije stvari, uvijek iskrsne nešto zbog čega se svi smijemo i taj kontrast u životu je nešto što izgleda pripada svim vremenima i možda je u toj sposobnosti da se i tada nasmijemo znak vitalnosti i opstajanja čovjeka”, ocijenio je on.

Skitnica u predstavi, glumac Branislav Zeremski, kaže da u susretu sa drugim ljudskim bićem, ako je čovjeku stalo do njega, svi mogu i da promijene neko svoje mišljenje, kao što ga i Ajnštajn mijenja u predstavi.

“Tema je suštinska i univerzalna, a publika voli ovaj komad i prati tekst, iako su današnji gledaoci zaraženi internetom, brzinama, filmovima i brzim montažama i nemamo strpljenja ni vremena da malo islušamo šta se govori, a ovde se to radi”, rekao je on uoči predstave u Bijeljini.

Glumac Jovan Jelisavčić, agent FBI u predstavi, ističe da mu je ogromna čast i zadovoljstvo da igra u ovoj predstavi u kojoj prvi put profesionalno dijeli scenu sa mentorom i profesorom sa Akademije Dugalićem.

Predstava “Ajnštajnova izdaja” premijerno je izvedena u Beogradu u februaru prošle godine, a zbog pandemije virusa korona od januara ove godine je njen novi početak pred publikom.

U okviru bijeljinskih “Dana komedije” uslijediće predstave “Istina” Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke, “Čorba od kanarinca” predstava “Impresarija” iz Beograda i Areus Arta Vranje, potom “Ja(o) meni” Jugoarta iz Beograda, a pozorišni festival zatvoriće predstava “Stranci u noći” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Predstave se igraju u Centru za kulturu “Semberija”, koji je i organizator pozorišnog festivala, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i ograničen broj publike.