Jubilarni “10. Street Arts Festivala”: Grafiteri iz regiona oslikavaju Mostar

U sklopu jubilarnog “10. Street Arts Festivala Mostar” koji je u toku, ovog vikenda se održava grafiti vikend na kojem deset grafitera iz regiona crtaju grafite i time doprinose popularizaciji ove ulične umjetnosti.

Grafiteri iz Hrvatske, Srbije i BiH crtaju na Sjevernom logoru a manje umjetničke intervencije će se raditi na još nekim lokacijama u gradu.

“Ovim događajem želimo da uvrstimo i graffiti umjetnost u naš festival, koju smo do sada pomalo zapostavili. Želimo da građanima i građankama Mostara približimo graffiti umjetnost i razbijemo predrasude koje ovaj vid umjetnosti nosi sa sobom.“ rekli su organizatori.

Početak grafiti vikenda je obilježen hip-hop žurkom na Hamam Stage-u u partnerstvu sa Open City Festivalom. Lokalni DJ Mayer i S.One su poznatim hip-hop i RnB hitovima razigrali sve prisutne, a reperi Whoo See su nastavili da zabavljaju posjetioce. Završnica festivala je u ponedjeljak 13.09.2021. razgovorom sa lokalnom umjetnicom Majom Rubinić u Centru za kulturu Mostar, sa početkom u 17 časova.

Podsjećanja radi, u toku je jubilarni, deseti “Street Arts Festival Mostar” koji je ove godine doveo umjetnike iz SAD, Argentine, Španjolske, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji na dvanaest lokacija u gradu slikaju murale, tačnije u ulicama: Šantićeva, Kraljice Katarine, Kralja Zvonimira, Kralja Tomislava, Vukovarska, Splitska, Maršala Tita, te lokacijama Staklene banke, Parka Nobelovaca i Španskog trga, pišu Nezavisne.

Ostavite komentar: