Još jedna tužna vijest za kulturu: Doajenka mostarskog glumišta izgubila bitku za život

U Mostaru je juče preminula glumica i dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta Mostar Hadžija Hadžibajramović.

Posljednji ispraćaj je u ponedjeljak u 14 sati na gradskom groblju Sutina.

Hadžija Hadžibajramović rođena je u Sanskom Mostu 1942. godine. Iako je svojevremeno izjavila da se pozorištem bavila još kako je prohodala i predstave pravila odmalena, život ju je odveo drugim putem, pa je diplomirala matematiku i fiziku.

Doajenka mostarskog glumišta svoju karijeru počinje 1964. u Amaterskom pozorištu Prijedor, koje je u to vrijeme bilo poluprofesionalno. Ali, ni tada se nije opredijelila samo za glumu – umjetnošću se bavila paralelno s pedagoškim radom.

Nakon nagrade za najbolju glumicu na Festivalu jugoslovenskih amatera na Hvaru 1969. godine, dolazi u Narodno pozorište u Mostaru, gdje ostaje sve do penzije. Iako je tada imala nekoliko ponuda za angažman u profesionalnim teatrima, onu koju je dobila od tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta Mostar Safeta Ćišića nije mogla odbiti.

“Nikad nisam vidjela Mostar, a kad sam došla odmah me opčinio, posebno Stari grad. Kao bajka. Safet Ćišić bio je dobar i spretan upravnik, prihvatila sam ponudu i mislila ostati kratko. Ali ostala sam do kraja, i nisam se pokajala. Ni jednom”, svojevremeno je izjavila o svojim prvim utiscima o Mostaru, piše Avaz.

 

Ostavite komentar: