Jedno od najpoznatijih umjetničkih djela: Odlivak Rodenovog “Misliloca” prodat za 10,7 miliona evra

Odlivak skulpture “Mislilac” Ogista Rodena, jedno od najpoznatijih umjetničkih djela na svijetu, prodat je danas za 10,7 miliona evra na aukciji u Parizu

Aukcijska kuća Kristi”s je ovaj primjerak veličine originalnog modela, koji je jedan od izuzetnijh primjeraka “Mislioca” među 40 autentičnih, procenila između devet i 14 miliona evra, prenosi Rojters.

Inače, rekord za odlivak tog Rodenovog djela od 15,3 miliona dolara postavljen je na aukciji u Njujorku 2013. godine

“Mislilac” je kad ga je Roden osmislio 1880. godine u originalnoj veličini od oko 70 centimetara najprije dobio naziv “Pesnik” i bio je napravljen kao krunski element “Vrata pakla”, još jednog velikog djela francuskog vajara.

Skulptura je, prema nekim navodima, u početku predstavljala Dantea, srednjevijekovnog italijanskog pjesnika i autora “Božanstvene komedije”, koji se naginje napred kako bi posmatrao krugove pakla dok meditira o svom djelu.

Rojters podsjeća da je u vrijeme kada je bio dio veličanstvenih Vrata pakla “Mislilac” pojedinačno izložen 1888. godine i tako postao samostalno djelo.

Statua je prvi put uvećana 1904. godine, a monumentalne verzije veličine čovjeka poput one izložene u pariskom Rodenovom muzeju, pokazale su se još popularnijim.

Ostavite komentar: