Izložba “Medijana – zadužbina Konstantina Velikog” u Muzeju RS

Narodni muzej u Nišu gostuje u JU Muzeju Republike Srpske u Banjaluci izložbom “Medijana – zadužbina Konstantina Velikog”. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 28. novembra u 19 časova i postavljena do 31. januara 2020. godine.

Izložba će predstaviti rezultate dosadašnjih istraživanja Medijane i dočarati život koji se odvijao na ovom carskom imanju u kasnoantičkom periodu. Antičko naselje Medijana nalazi se u južnom dijelu Srbije, na teritoriji današnjeg grada Niša i predstavlja arheološko nalazište od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Višedecenijska istraživanja Medijane iznijela su na svjetlost dana ostatke rezidencijalnog kompleksa, koji je podignut uoči priprema za obilježavanja tridesetogodišnje vladavine cara Konstantina Velikog.
Ovaj značajan jubilej bio je povod da se veličanstveno ukrasi Nais, rodni grad cara Konstantina i da se na imanju u Medijani podigne luksuzan građevinski kompleks, u kojem će se organizovati razne državne aktivnosti tokom boravka rimskih careva u IV vijeku.

Autor izložbe je arheolog, muzejski savjetnik Vesna Crnoglavac, dugogodišnji istraživač Medijane.

Izložba je rezultat međumuzejske saradnje koja je između Muzeja Republike Srpske i Narodnog muzeja u Nišu, ozvaničena potpisivanjem protokola o saradnji u Nišu 2018. godine.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: