In memoriam: Preminuo književnik Miroslav Toholj

23.07.2021. | 13:35

Srpski književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.

Datum i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Miroslav Toholj rođen je 1957. godine u Ljubinju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Komenskog u Bratislavi od 1980. do 1983. apsolvirao je lektorske studije slovačkog jezika i kulture. Kraće vrijeme radio je kao saradnik u IP “Svjetlost”.

Od 1992. do 1997. živio je na Palama. Tokom građanskog rata, od januara 1993. do decembra 1995. godine, bio je ministar informisanja Republike Srpske, a po okončanju rata generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske. Na prvim poslijeratnim parlamentarnim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nosilac je Ordena Njegoša prvog i drugog reda i Srebrnog grba Republike.

U 22. godini, još kao student, objavio je roman napisan neobičnim jezikom i stilom, koji ga je svrstao u red najzanimljivijih mlađih jugoslovenskih pisaca i donio mu godišnju nagradu izdavača. Dvije godine kasnije, isti sarajevski izdavač objavio mu je knjigu novela povodom koje je književna kritika predstavila Toholja kao najizrazitijeg postmodernog autora u BiH. I ova knjiga nagrađena je godišnjom nagradom “Svjetlosti” za najbolju knjigu i godišnjom nagradom Književne omladine BiH.

Godine 1986. beogradski izdavač “Filip Višnjić”, u poznatoj biblioteci “Albatros”, objavio je Toholjev roman “Gospodar srca”, za koji je dobio nagradu Udruženja književnika BiH za najbolje književno djelo i nagradu Zajednice kulture grada Sarajeva.

Naredni Toholjev roman “Stid” štampan je takođe u Beogradu, a žiri ga je uvrstio u najuži izbor za NIN-ovu nagradu. U završnom glasanju bio je drugoplasirani, a pojedini dijelovi romana prevedeni su i štampani na stranim jezicima.

Toholjeva dvotomna “Crna knjiga – patnje Srba u BiH 1992–1995.” nagrađena je specijalnim priznanjem za izdavački poduhvat na Salonu knjiga u Novom Sadu 2001. godine.

Roman “Kuća Pavlovića” nagrađen je 2002. nagradom “Branko Ćopić”, koju dodjeljuje Ćopićeva zadužbina pri SANU. Knjiga pripovjedaka “Mala Azija i priče o bolu” nagrađena je 2003. nagradom Zadužbine “Ivo Andrić”, a “Venčanje u vozu” nagradom “Borisav Stanković” za najbolju knjigu proze objavljenu 2007. na srpskom jeziku. Roman “Zvona za Trojicu” nagrađen je nagradama “Svetozar Ćorović” i godišnjom nagradom revije “Zbilja” 2012. godine.

O književnom djelu ovog pisca objavljeno je više od stotinu studija, prikaza i osvrta, u kojima se iz različitih aspekata ukazuje na njegove stilske, jezičke, tematske i strukturalne osobenosti.

Krajem decembra 2015. Toholju je dodijeljeno nacionalno priznanje “Vukova nagrada” za “dugogodišnji doprinos razvoju kulture i odanost vukovskim idealima”.

Oznake: Književnik