Imperativ u Banjaluci okupio regionalnu književnu scenu

17.07.2020. | 12:14

Drugi dan Trećeg regionalnog festivala književnosti “Imperativ” obilježili su stihovi pjesnika Zvonka Karanovića i Tatjane Bijelić, predstavljanje romana “Crna knjiga” pisca Luke Tripkovića, a svoju zbirku priča priča “Svetkovina” promovisala je i Magdalena Blažević.

 I drugo festivalsko veče proteklo je  uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Pjesnik Zvonko Karanović iz Beograda sa bogatom književnom biografijom prvi put predstavio se banjalučkoj publici.

-Od kolega sam čuo apsolutno sve najbolje i veoma sam se radovao dolasku. Moj dolazak se poklopio sa nekim mojim unutrašnjim očekivanjima. Organizacija je odlična, ljudi su topli. Mislim da je „Imperativ“ veoma važan za regionalnu književnu scenu na neki način zbog toga što je i Republika Srpska ima mnogo talentovanih autora i mi moramo da se upoznamo, da pomognemo jedni drugima u predstavljanju. Moramo za razliku od političara da krenemo sa tom integracijom na jednom bezinteresnom osnovu – kazao je Zvonko.

Da je regionalno povezivanje među piscima izuzetno važno potvrdio je i književnik iz Beograda Luka Tripković. On je posjetiocima predstavio svoj roman “Crna knjiga” objavljen u izdanju beogradske “Booke”. O ovoj knjizi koja daje intrigantnu viziju srpskog društva u bliskoj budućnosti kroz sudbine junaka i osvrt na njihovu porodičnu istoriju sada već nestalog građanskog sloja i koja plete se ciničan omaž Jugoslaviji i otkrivaju uzroci propasti kojoj danas svjedočimo govorio je i direktor izdavačke kuće “Booka”, Ivan Bevc.

 -Meni je jako drago šta sam ove godine na „Imperativu“ jer mi je mnogo važno da se regionalno povežemo i da se upoznamo, da čitamo jedni druge. To nije nešto što dolazi samo od sebe, mora festival da nas poveže, a to je neprocenjivo u svakom smislu – dodao je Luka.

Za autorku Magdalenu Blažević iz Mostara “Imperativ” će, kako kaže, ostati u posebnom sjećanju.

-Jako sam srećna što sam ove godine na „Imperativu“, jer je prije nekoliko dana izašla moja prva zbirka kratkih priča „Svetkovine“ i ovo je prvi festival na koji sam ja pozvana u svojstvu autora. Do sada sam bila moderator i ovo je jedno divno iskustvo za mene i odlična prilika da se predstavim i banjalučkoj publici – rekla je Blaževićeva.

Sa Magdalenom je o novoj zbirci u muzici koja je inspiriše da piše govorio Milan Rakulj.

 

Program za petak, 17.7.

13:00 – kafa sa Feđom Štukanom – Caffe “Yoko”

18:00 –  “Poeziju će svi čitati” – Srđan Sekulić i Ranko Risojević

21:00 –  “Note i slova” – Ana Vučković – moderator: Milan Rakulj

Sajamski dio Festivala otvoren je svakog festivalskog dana u periodu od 10.00 do 20.00 časova. Pored aktuelnih izdanja, izdavači su pripremili i povoljne sajamske cijene.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca.  Obavezno je nošenje maske i dezinfekcija ruku na ulazu u Banski dvor.