Gradiška domaćin: Predstavljena knjiga “Srpski prosvetitelj” autora Jelenka Bojića

14.12.2021. | 20:53

Knjiga “Srpski prosvjetitelji”, autora i priređivača Jelenka Bojića iz Banjaluke i izdavača banjalučkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, predstavljena je večeras u amfiteatru Gimnazije u Gradišci.

Bojić je naveo da knjiga “Srpski prosvjetitelji” sadrži četiri poglavlja, koja obuhvataju period Ćirila i Metodija, Svetog Save, Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića.

“Sve o njihovom životu, radu i djelu predstavljeno je u ovoj knjizi na jedan slikovan način, tako da je ona više slikovnica nego knjiga. To je knjiga za razgledanje, koja treba da posluži svakome i svi bi trebali da je imaju u kući i iz nje da uče o ljudima koji su na izvjestan način odredili identitet srpskog naroda. Oni su Srbima dali vjeru, jezik i pismo, a to su osnovni identiteti svakog naroda“, istakao je Bojić.

On je dodao da je knjiga koncipirana i pisana tako da može poslužiti svakome, bez obzira na uzrast i prethodno znanje o ovoj temi.

O knjizi su govorili i Milenko Jevđelić, Željko Vujadinović i Slobodan Nagradić.

Nagradić je rekao da je knjiga “Srpski prosvjetitelji” neobična jer je više korisna nego originalna, što je autoru i bio cilj s obzirom da je teško i biti po svako cijenu originalan kada se piše o srpskim prosvjetiteljima.

“Knjiga je korisna za profesore istorije, srpskog jezika, pa i za vjeroučitelje, a takođe i za učenike koji imaju želju da saznaju nešto više od onoga što piše u udžbenicima. Ovo je podsjetnik na srpsku istoriju u trajanju dužem od jednog milenijuma“, naveo je Nagradić.

On je zaključio da knjiga “Srpski prosvjetitelji” treba da se nađe u svakoj srpskoj kući i u svakoj školskoj biblioteci, da je pregledaju svi učenici i nastavnici.

Nagradić je dodao da je ova knjiga prilog očuvanju milenijumske duhovnosti i identiteta Srba na zapadnom Balkanu.