Glumac Miodrag Dragičević prvi laureat nagrade “Nebojša Glogovac”

03.04.2021. | 14:04

Glumac Miodrag Dragičević prvi je laureat novoustanovljene Nagrade “Nebojša Glogovac”, kojom je ovjenčan na proslavi Dana Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nagradu koja nosi ime pokojnog glumca i nekadašnjeg prvaka drame Jugoslovenskog dramskog pozorišta ovaj teatar ustanovio je u znak sjećanja na Nebojšu Glogovca.

“Hvala vam što je nagrada koja nosi njegovo ime pripala meni”, poručio je Dragičević, primajući priznanje danas u JDP-u.

Priznanje za najbolje glumačko ostvarenje nazvano po vrsnom dramskom umjetniku postaće tradicionalno i dodjeljivaće se svake godine, 3. aprila na Dan JDP-a, uz već postojeće Godišnje nagrade i Nagradu za ljepotu scenskog govora “Dr Branivoj Đorđević”, kao i onu iz Fonda “Branka i Mlađa Veselinović”.

Nebojša Glogovac debitovao je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u komadu “Lažni car Šćepan Mali” 1993, a tri godine kasnije postao je stalni član glumačkog ansambla ovog teatra.

Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrao je uloge u brojnim komadima, među kojima su: “U potpalublju” Vladimira Arsenijevića, Koljadina “Poloneza Oginjskog”, Šekspirov “Troil i Kresida”, “Bure baruta” Dejana Dukovskog, “Bliže” Patrika Marbera, Bulgakovljev “Molijer, još jedan život”, “Šine” Milene Marković, “Hadersfild” Uglješe Šajtinca, Nušićevo “Sumnjivo lice”, Ovidijeve “Metamorfoze”, Klajstov “Razbijeni krčag“. Poslednji put stao je na scenu ovog teatra kao danski kraljević u Šekspirovom “Hamletu”, a dobitnik je nekoliko Godišnjih nagrada JDP-a.

Preminuo je u februaru 2018. godine poslije kratke i teške bolesti.