Glumac gleda svoju računicu: Tom Kruz želi da odgodi premijeru dva dugo čekana filma

03.06.2023. | 10:19

Glumac Tom Kruz navodno pokušava pomaknuti datume izlaska Barbie i Oppenheimera. U filmskoj zajednici dobro je poznata činjenica da dva dugo iščekivana filma izlaze istog dana: istorijski triler Christophera Nolana Oppenheimer i fantastična komedija Grete Gerwig Barbie i oba imaju zakazanu premijeru za 21. jula 2023. Međutim, Tom Kruz navodno ima problem s tim.

Kruz glumi u nadolazećem akcijskom špijunskom filmu Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One, koji bi trebao imati premijeru 12. jula 2023., što je nešto više od sedmicu dana prije izlaska Barbie i Oppenheimera.

Prema Puck Newsu, Kruz se žalio rukovoditeljima Paramounta kako će Oppenheimer tri sedmice nakon premijere zauzeti sva IMAX platna u Sjevernoj Americi, što znači da obožavaoci koji žele pogledati novi Mission: Impossible imaju samo devet dana da ga pogledaju u IMAX-u prije nego što svako platno ovog poznatog premium formata preuzme Nolanov istorijski ep.

Sedmi film u popularnoj špijunskoj franšizi višestruko je odgađan zbog koronavirusa te ima budžet od gotovo 300 miliona dolara, pa nije ni čudo da Tom Kruz želi optimalan period prikazivanja za svoj film. Činjenica da Oppenheimer izlazi tako skoro nakon sedmog filma o špijunu Etanu Huntu mogla bi uticati na prihode na kino blagajnama, posebno sa svojim prikazivanjem u IMAX-u.

Dobra zarada

Kako navodi Index, prošlogodišnji film Toma Kruza Top Gun: Maverick zaradio je 110 miliona dolara, od ukupnih 1.49 milijardi dolara, prikazivanjem u IMAX-u. Ovo ilustrira kako će obožavaoci vjerovatno htjeti vidjeti Kruzove vratolomije koje prkose smrti na najvećem mogućem platnu, ali ovog ljeta za to neće imati puno vremena.

Uprkos Kruzovim naporima, izgledi da će Oppenheimer biti premješten ovako kasno pred premijeru ipak nisu pretjerano obećavajući.