Glavni pokretač italijanske filmske renesanse: Federiko Felini – najuticajniji režiser 20. vijeka

Veliki italijanski filmski režiser i scenarista Federiko Felini (1920-1993), jedan od najvećih sineasta 20. vijeka, rođen je 20. januara 1920. godine.

Poslije Drugog svjetskog rata, na početku karijere, bio je jedan od najistaknutijih predstavnika neorealističkog filmskog pokreta, ali je ubrzo razvio sopstveni prepoznatljiv stil, stvarajući autobiografske filmove neponovljivog šarma, u kojima su ljudi često prikazani u najbizarnijim situacijama, prenosi Mondo.

Izraz “felinijevski” opisuje njegov manir stvaranja filmskih snoviđenja i halucinacija u, inače, uobičajenim okolnostima.

Najpoznatiji Felinijevi filmovi su: “Svjetla varijetea”, “Dangube”, “Ulica”, “Probisvijet”, “Kabrijine noći”, “Sladak život”, “Osam i po”, “Satirikon”, “Amarkord”, “Kazanova” i “Grad žena”.

Felini je jedan je od najuticajnijih filmskih režisera 20. vijeka. Uz Mikelanđela Antonjonija smatra se za glavnog pokretača italijanske filmske renesanse.

Za života je smatran kritičarem društvenih pojava u italijanskom građanskom društvu u poslijeratnom razdoblju.

Svi Felinijevi filmovi su provokativni, ekstravagantni, rađeni u njegovom jedinstvenom autobiografskom stilu, koji često karakteriše fascinacija bizarnim.

NJegova ostvarenja odlikuju se ljepotom i intelektualnom dubinom i izražavaju stalnu težnju ka širenju mogućnosti audio-vizuelnog jezika za istraživanje procesa stvaranja, društva i uma.

Ostavite komentar: