Gimnazija Banjaluka: Otvorena izložba o Milevi Marić Ajnštaj

02.09.2021. | 14:36

U banjalučkoj Gimnaziji otvorena je izložba posvećena prvoj ženi matematičarki srpskog porijekla i prvoj supruzi Alberta Ajnštajna, Milevi Marić Ajnštajn.

Izložba predstavlja ilustraciju njenog životnog puta i sudbinem.

“To je jedna ilustracija, pokušaj, jer mi nismo imali dovoljno materijala, fotofrafija, eksponata.

Njen sugrađanin, profesor fizike Đorđe Kostić, nažalost umro je prije pet godina, ali svu zaostavštinu, sve što je prikupio, on je poklonio Muzeju Grada Novog Sada. Izložba o Milevi Marić Ajnštajn će vjerovatno biti u Novom Sadu i vjerujem da će ta biti daleko kompleksnija, sa više dokaznog materijala”, izjavio je Ljubiša Pašić.

Savez inovatora Republike Srpske u posljednjih 15 godina organizovao je četiri izložbe, dvije o Nikoli Tesli i izložbe o Mihajlu Pupinu i Milutinu Milankoviću.

“Ovom izložbom mi ćemo nastaviti te aktivnosti, tako da će ova izložba, kako bude ova situacija epidemiološka dozvoljavala, biti prikazana u svim gradovima Srpske”, rekao je Pašić.

Ovom prilikom uručene su i nagrade učenicima koji su osvojili medalje na takmičenju u Moskvi i postigli istorijski rezultat, ne samo za Republiku Srpsku, nego i BiH kada su u pitanju međunarodne olimpijade iz matematike, hemije i fizike.

Postavka o Milevi Marić Ajnštajn namijenjena je učenicima i posjetiocima banjalučke Gimnazije, a uskoro će je vidjeti i Novosađani, u većem obimu, prenosi RTRS.

Oznake: Banjaluka, Izložba