FOTO – Svečano otvoren 54. Kočićev zbor

19.08.2019. | 23:48

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, večeras je svečano otvoren 54. Kočićev zbor. Ovom prilikom, prezentovana je „Soba sjećanja na Petra Kočića“ kojom je, na inovativan i savremen način, predstavljen naš veliki književnik, njegov život i djelo. Svečanom otvaranju prisustvovao je gradonačelnik Igor Radojičić.

– Treća je godina kako je Grad preuzeo organizaciju Kočićevog zbora, a svake godine nastojimo da sadržajima dodamo nešto novo. “Soba sjećanja” je stalni sadržaj posvećen Petru Kočiću, a projekat je prilagođen našem vremenu i XXI vijeku. Na ovaj način smo Kočića približili mladim generacijama, a nadam se da ćemo im na ovaj način našeg velikog književnika učiniti još interesantnijim – rekao je Radojičić u svom obraćanju.

Ministar prosvjete i kulture RS, Natalija Trivić, rekla je da „Soba sjećanja na Petra Kočića“ daje mogućnost da Kočića, na inovativan način, predstavimo novim generacijama, ali i svim poštovaocima njegovog djela. Ona je istakla da je Kočićev zbor jedna od najvažnijih manifestacija u Repbulici Srpskoj kojom nastojimo sačuvati od zaborava veliko djelo koje je Kočić ostavio iza sebe.

https://www.facebook.com/gubanjaluka/posts/1418950344910973?__xts__[0]=68.ARBoi9gYyBJkRIVfGD-BOYNvfTgi1-uAbAf3s79joLHxHaJqtKrIp_Ry1xe_soEIRv_eBb2zroE1AX2qvIM1FdkJSUAAYDRh9eiToMxhA88ZvV2943VWpGfqL-TN26GCoaTIabjCgyQwI1GZ5YH6n16f3yzsEQAGwKoG82EZYjhiCEiYjIA8sARmLaSahbWbMbDoRwGssATJNLu_Ul-aCWLjDuK1NgjHCGiiDBOKWilGKTQ5cNBbJ2ckdnpBaGYxjiV4jc4uHDWerdem9764HYyTiIBZHR1GZ4RJzrGLZplGtW9EOCCV8f4AgaLX6aaTJ4OdG9OZ05msSGCDJcwxE3lRMQ&__tn__=-R

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Ljilja Petrović Zečić, kazala je da se ovim projektom NUB RS odužuje jednom od najvećih pisaca ovog podneblja sa početka XX vijeka, velikom borcu za naše pismo, jezik i tradiciju.

– Inspiraciju za spomen sobu našli smo i u motu banjalučke kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine koja glasi “suprotnosti se privlače”. Na osnovu toga, povezali smo tradicionalno i moderno. Upotrebili smo najsavremenije alate – holograme, različite interaktivne eksponate koji će posjetiocima dočarati trenutke iz Kočićevog života – zaključila je Petrović Zečić.

Centralna manifestacija Kočićevog zbora biće održana u nedjelju 25. avgusta u njegovim rodnim Stričićima.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)