Film “Danijela” premijerno prikazan u Banjaluci: Podrška borbi protiv rodno zasnovanog nasilja

07.02.2022. | 17:47

Zasnovan na istinitoj priči, u Banjoj Luci je premijerno prikazan kratki dokumentarni film “Danijela“, koji govori o seksulanom nasilju nad ženama i djevojčicama, saopšteno je iz Gradske uprave.

Film je snimljen u saradnji Fondacije “Udružene žene” sa organizacijom UN-Women  i uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Projekciji je prisustvovala savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo, koja je podsjetila da Grad Banja Luka podržava rad Fondacije “Udružene žene“ ali i sve aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta „Banja Luka – grad sa nultom tolerancijom na seksulano nasilje i uznemiravanje u javnom prostoru“, kao i da je poptpisan i Memorandum o razumijevanju sa agencijom UN-a u oblasti rodno zasnovanog nasilja.

Šukalo je istakla da je tema filma izuzetno potresna, ali da ovaj film šalje jednu izuzetno važnu poruku, a to je da je potrebno da se sistemski radi na prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama, posebno imajući u vidu aktuelne slučajeve seksualnog nasilja u Domu “Rada Vranješević”, koja su potresla naš grad.

“Seksualno nasilje i uznemiravanje je prisutno u našem društvu, te je potrebno da se institucije aktivno uključe u suzbijanje ove pojave, te da se traže sistemska rješenja. Kao lokalna zajednica opredijeljeni smo i podržavamo aktivnosti usmjerene ka borbi i prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama, a s tim u vezi u sklopu projekta ‘Sigurni javni prostori i sigurne zajednice’ preduzete su brojne aktivnosti pa je Grad Banja Luka obezbijedio rasvjetu na određenim lokacijama koje su targetirane kao rizičnije”, rekla je ona.

Rekavši da je osvijetljena jedna lokacija u blizini škole u Vrbanji, savjetnica Šukalo rekla je da će se u narednom periodu ovakve aktivnosti sprovesti i u naselju Lazarevo.

Ona je ujedno najavila da će povodom Osmog marta biti organizovan niz aktivnosti, usmjerenih na borbu protiv nasilja nad ženama.

Predstavnica Fondacije “Uduržene žene” Gorica Ivić istakla je da je cilj ovog filma da se javnosti približi šta proživljava svaka žrtva seksualnog nasilja i uznemiravanja, posebno u pogledu odluke da prijavi nasilnika, izrazivši nadu da će ovaj dokumenatarac naći svoj put i doprinijeti osvještavanju javnosti.

Profesor kriminologije Elmedin Muratbegović rekao je da prevenciji pojave nasilja mogu doprinijeti socijalni radnici, policija, psiholozi, ali da korijen rješenja leži u obrazovnom sistemu kroz koji se možda najsnažnije može djelovati na suzbijanje i prevenciju nasilja.