„Festival srpske trpeze“: KUD “Piskavica” u Beogradu predstavlja dio kulturnog identiteta Kozare

15.09.2021. | 11:44

KUD „Piskavica“ će učestvovati na „Festivalu srpske trpeze“ koji će se održati 18. septembra na prostoru „Sakadarlije“ u Beogradu.

Iz ovog KUD je saopšteno da će „Piskavica“ predstaviti dio kulturnog identiteta Kozare na štandu sa rukotvorinama, tradicionalnom hranom i promotivnim materijolom a na pozornici će predstaviti sa prigodnim programom kao što je zdravica, običaj krsna slava a nastupiće i muška i ženska izvorna pjevačka grupa, solisti na tamburi trožici te narodni orkestar i vokalni solisti.
“KUD „Piskavica“ je prepoznatljiva po izvornom kulturnom stvaralaštvu i dramskoj sekciji koja izvodi scenske prikaze običaja za publiku i turiste. Animacije u etno turizmu naše Društvo izvodi u Piskavici kao dio turističke ponude koju su do sada konzumirale hiljade posjetilaca širom svijeta. Festival srpske trpeze je još jedna prilika de se predstavi kulturni identitet Kozare i prikaz slavskog običaja u Potkozarju kao dijela nematerijalnog kulturnog nasljeđa pod zaštitom Uneska”, naglasili su u KUD “Piskavica”.

Festival organizuje udruženje „Čuvari ognjišta“ uz pokroviteljstvo ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i podršku GO Stari grad (Beograd).
Cilj manifestacije je doprinos očuvanju gastronomskog nasljeđa i prezentovanje kulture obedovanja ovdašnjih prostora. Želja organizatora je da na jednom mjestu okupi najbolje predstavnike srpske kuhinje koji će predstaviti različite ukuse naših krajeva.