“Festival knjige je čudo”: Učesnici “Imperativa” zadovoljni posjetom i prodajom

01.06.2021. | 13:06

Čudo je da uopšte otvoren, kaže svih 13 učesnika četvrtog regionalnog festivala književnosti Imperativ u Banjaluci, presrećni što je nakon godine korone knjiga opet na štandovima.

Priznaju da im je dobro došla prodaja pokojeg naslova, a domaći autori, svjetski klasici i poezija, najviše se kupuju na štandovima.

Boris iz izdavačke kuće Imprimatur zadovoljan je posjetom i, kako kaže, festival je došao u pravi čas, jer izdavačke kuće žive od prodaje svojih knjiga.

“Kod nas je mala podrška države. Kada imate situaciju da nema sajmova, da se knjižare zatvaraju, sve je to otežano, zato nam je drago što je festival otvoren”, kaže on za BL portal.

Na njihovom bogatom štandu mogu se pronaći svjetski i domaći autori, kao i autori iz Banjaluke, koji su popularni među njihovim čitaocima.

“Najprodavaniji autor nam je Stevo Grabovac i njegova knjiga “Mulat albino komarac”, zatim banjalučki autori Goran Dakić, Slađana Perković, Milanka Blagojević, te jedno od zvučnijih imena- prevod knjige “Sivac i ja” Huana Ramona Himeneza, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, komentariše Boris.

Odmah do Borisovog štanda, postavila se izdavačka kuća Kontrast, koja ove godine prvi put učestvuje na festivalu.

“Najviše se traže naslovi na promociji autora Bojana Savića Ostojića, Marije Ratković, ali i Monike Herceg, koja je ove godine gost Imperativa”, kaže Filip.

Njegov kolega Momčilo iz izdavačke kuće Lom, iznenađen je zanimanjem publike za poeziju, koja ranije nije bila među popularnijim žanrovima.

“Naši poznati pjesnici kao što su Marko Tomaš , Jelena Markovići i Vitomirka Trebovac dosta se traže, kako na ovom sajmu, tako i inače, kaže Momčilo i dodaje da su popularni i svjetski autori, poput Bukovskog, Selindžera i Tomasa Bernharda.

Na štandu kuće “Buka” najprodavanije su knjige Miljenka Jergovića, koji je gostovao prvog dana festivala.

“Čitaoci su zainteresovani za domaće autore, pored Jergovića traže se knjige Bekima Sejranovića”, kaže Anđela.

Festival književnosti otvoren je do četvrka, pa ako već niste, možete da obogatite svoju biblioteku ponekim novim naslovom.

Nikolina Damjanić, BL portal