Dogovor daleko: Britanski muzej odbija da vrati skulpture odnijete iz Grčke

05.12.2022. | 14:22

Grčka je u razgovorima sa Velikom Britanijom oko povratka skulptura iz Partenona, ali je dogovor i dalje daleko, saopštile su danas grčke vlasti.

“Od početka svog mandata, vlasti su u razgovorima sa britanskom stranom. Ovi razgovori su u preliminarnoj fazi i daleko smo od objave konačnog dogovora”, rekao je portparol grčkih vlasti Đanis Ojkonomu.

Grčka je u više navrata tražila da se iz britanskog muzeja trajno vrate skulpture stare 2.500 godina koje je iz Partenona početkom 19. vijeka uzeo britanski diplomata lord Elgin dok je bio ambasador u Otomanskom carstvu.

Prošle sedmice je grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio da je ostvaren “napredak” u razgovorima sa Britanijom o povratku skulptura u Grčku.

List “Ta Nea” pisao je tokom vikenda, pozivajući se na izvore iz grčkih vlasti, da je sporazum 90 odsto okončan, ali da je preostalih 10 odsto “od ključne važnosti”.

Britanski muzej je oduvijek odbijao da vrati skulpture i navodi da su nabavaljene na legalan način.

U svom saopštenju, britanski muzej navodi da neće rastavljati kolekciju koja govori jedinstvenu priču o čovječanstvu, ali da želi da stvori novu vrstu “Partenonskog partnerstva” sa Grčkom.

Unesko je u martu od Grčke i Britanije tražio da postignu dogovor o ovom pitanju.