Događaj koji ljubitelji umjetnosti pomno prate: Uskoro aukcija poznate da Vinčijeve skice

Leonardova skica glave medveda, nastala oko 1480. godine, biće ponuđena na aukciji u julu u Londonu i očekuje se da premaši cijenu od 16 miliona dolara.

Leonardov crtež, sa dimenzijama manjim od 20 kvadratnih centimetara, srebrenka je na svjetlom roze-smeđem papiru. Velikog renesansnog umetnika je toj crtačkoj tehnici podučio njegov učitelj Andrea del Verokio, a ona podrazumijeva nanošenje srebra (ili olova ili kalaja) drvenom pisaljkom ili žicom.

„Glava medvjeda“, kako je vremenom rad dobio ime, jedan je od samo osam Leonardovih crteža koji su još u privatnim kolekcijama, navode u aukcijskoj kući „Kristi“, koja će taj rad prvo prikazati u Hongkongu do kraja maja, a potom će biti prenijet u London, gde se očekuje da na aukciji u julu dostigne cijenu između osam i 12 miliona funti (od 11,2 do 16,82 miliona dolara).

Predsednik odeljenja „Stari majstori“ u „Kristiju“ u Njujorku Ben Hol u saopštenju je ovu skicu nazvao „jednim od najznačajnijih djela iz renesanse koje je još u privatnim rukama“, dodajući da je „pripadao nekima od najistaknutijih kolekcionara u oblasti umjetnosti starih majstora tokom vjekova“. Među poznatijim ranijim vlasnicima su britanski slikar ser Tomas Lorens i kolekcionar kapetan Norman Robert Kolvil, prenosi CNN.

Najskuplja slika na svetu, ipak, nije Leonardova?

Crtež sa upadljivim potpisom Leonarda pripadao je Lorensu, britanskom slikaru i jednom od najvećih kolekcionara umjetnosti starih majstora. Nakon njegove smrti 1830. godine, crtež je prešao u ruke njegovog dilera Semjuela Vudburna, koji ga je 1860. godine prodao, takođe preko „Kristija“, za samo dvije i po tadašnje funte (što je današnjih 312 funti ili 439 dolara). Pod nazivom „Glava medveda“, rad je izlagan više puta u različitim ustanovama kao što su Nacionalna galerija u Londonu, u Ermitažu u Sankt Petersburgu i Luvru u Abu Dabiju.

Iako najpoznatiji po svojim slikama „Posljednja večera“ i „Mona Liza“, Leonardo je slavan i po svojim skicama anatomije čovjeka i životinja. Njegov čuveni „Vitruvijev čovek“ vjekovima unazad je etalon idealnih proporcija odraslog muškarca.

Osim toga, slavni renesansni majstor bio je fasciniran i svijetom prirode, pa je za života uradio mnoge skice životinja, kao što su mačke, psi, medvjed dok hoda i druge i one se mogu vidjeti u muzejima.

Najskuplja do sada prodata Leonardova skica je „Konj i jahač“, za koju je neimenovani kupac platio više od 11,2 miliona dolara 2001. godine. Taj rekord mogla je da premaši prodaja njegove poznate skice „Mučeništvo Svetog Sebastijana“, za koju se očekivalo da će na aukciji 2016. godine dostići cijenu od 16 miliona dolara, ali je nadmetanje prekinuto nakon što je francuska vlada odlučila da se taj rad ne prodaje i čuva kao nacionalno blago.

U „Kristiju“ su uvjereni da će „Glava medveda“ premašiti taj iznos jer je to, kako su naveli u pisanoj izjavi za medije, „jedan od poslednjih Leonardovih crteža koji se može očekivati na tržištu umjetnina“.

Međutim, ako bude prodat i za znatno veću sumu, teško da će prebaciti rekord koji drži neki crtež renesansnih umjetnika. Rafaelova „Glava muze“, studija za fresku po porudžbini pape Julija Drugog za Sobu potpisa u Vatikanu prodata je 2009. godine za 49 miliona dolara.

Ostavite komentar: