Divan dan, divan dan… Pozorište za djecu “Boško Buha” slavi 70 godina uz premijeru

07.09.2020. | 22:00
Pozorište za djecu “Boško Buha” u Beogradu ulazi u novu sezonu obilježavanjem 70 godina postojanja, kao i premijerom predstave “Snežana i sedam patuljaka” na Dan pozorišta 13. oktobra.

Čuvena bajka je ovdje ispisana u verziji jednog od naših najvećih pjesnika za djecu Ljubivoja Ršumovića, koji je proveo na mjestu upravnika “Buhe” 16 godina, odnosno četiri mandata.

Režija je povjerena Snežani Trišić, a osim nje, saradnici su i Ljubica Petrović – scenograf, Milica Grbić Komazec – kostimograf, Srđan Marković – kompozitor – scenski govor.

U predstavi igraju: Nenad Nenadović, Andrijana Oliverić, Miloš Vlalukin, Marta Bogosavljević, Aleksandar Kecman, Marko Pavlović, Luka Grbić, Nikola Štrbac, Relja Janković, Nikola Voštinić, Teodor Vinčić, Dragan Petrović.

Kako navode iz pozorišta, upravo je Ršumović obilježio ovaj jedinstven teatar za djecu i omladinu, tokom sedam decenija, čiji stihovi govore veliku istinu da je ovo naše vrijeme burno preterano.

Uprava se nada da će najmlađa publika uživati i u novoj verziji priče o Snežani, koja je omiljena junakinja iz djetinjstva mnogih. Novi komad nije jedina aktuelnost, već u pozorištu povodom velikog jubileja pripremaju Monografiju, gdje će biti ispričane faktografske i veoma lične priče iz prošlosti i sadašnjosti “Buhe”.

Sagovornici su mnogi reditelji ili spisatelji: Miroslav Belović, Paolo Mađeli, Dejan Mijač, a Ršumović, Ivana Dimić, Milan Karadžić, Jagoš Marković, Tatjana Mandić Rigonat, i upravnik Igor Bojović napisali su iz svog ugla razmišljanja o ovom pozorištu.

Za sada nema promjena oko selidbe teatra na svoju matičnu pozornicu kod Trga republike, već sve naslove sa Scene za decu i Večernje scene nastaviće da igraju u Teatru Vuk – “Krčmarica Mirandolina” (22. septembra), “Aladin i čarobna lampa” (26. septembra) i “Pošteni provalnik” (28. septenbra), uz poštovanje svih mjera zaštite, piše Glas Srpske

Oznake: Premijera, Rođendan