Dis teatar priprema pozorište na otvorenom: “Radnička bašta” uskoro pred Banjalučanima

05.06.2020. | 19:03

Dis – Pozorište mladih vrijedno priprema pozorište na otvorenom, kako bi se Banjaluka i u vrijeme pandemije korona virusa kulturno i umjetnički obogatila.

Pozorište na otvorenom je nova, mobilna funkcionalna scena za izvođenje pozorišnih predstava. Planirano je da bude smještena u dvorištu Javne ustanove “Centra za obrazovanje odraslih” Banjaluka (nekadašnji “Radnički univerzitet”).

Riječ je o prostoru u užem gradskom jezgru, koji se nalazi u Grčkoj ulici, a omeđen je zidovima sa svih strana. U narednim danima montiraće se pozorišna scena sa svim scenskim uslovima, sa svim tehničkim pomagalima i mobilnim gledalištem.

– Ako sve bude u redu, pozornica će prve predstave imati 22. juna u noćnim satima, a scenu smo nazvali “Radnička bašta” – rekao je Novica Bogdanović, pozorišni reditelj.

[foogallery id=”57756”]

 

Nosilac aktivnosti je Dis teatar, koji posjeduje mobilnu savremenu scensku tehniku i resurse da može organizaciono pripremiti jedno kvalitetno pozorišno ljeto u Banjaluci.

Prema Bogdanovićevim riječima, biće to oaza kulture, grad će biti ispunjen ljudima, a na sceni će se naći predstave banjalučkih i gostujućih pozorišta.

– Pored naših predstava, planiran je nastup gostujućih profesionalnih predstava iz regiona i nastupi banjalučkih produkcija, koje mogu da se prilagode igranju na otvorenom. Riječ je o tridesetak programa u toku ovog ljeta. Naravno, u međuvremenu prostor je otvoren i umjetnicima i kreativcima koji iskažu interesovanje za nastup. Ekipa se svakim danom povećava i ja očekujem da ćemo svi uživati, i mi sa ove i publika s druge strane pozornice – poručio je on.

Potpuni kapacitet pozornice je 221 mjesto. Uz sve mjere zaštite i distance koja je na snazi moguće je ugostiti do 100 posjetilaca, kad to bude bilo moguće, jer trenutno važi zabrana okupljanja preko 50 ljudi.

– U narednom periodu biće jasnija situacija i znaćemo da se izborimo i s tim uslovnostima – dodao je Bogdanović.

Oragizacioni odbor, koji je sebe već prozvao “Banjalučkom roletnom”, okuplja entuzijaste i stručnjake različitih profila iz javnog, privatnog i kreativnog sektora. Pored Javne ustanove “COOBL”, tu je agencija poznata po odličnoj organizaciji kulturnih događaja “Venturo” i Pozorište “DIS” sa svim svojim članovima.

– Ovo je jedan od razumnih načina da nastavimo tamo gdje smo stali. Čak i da nije ovakva situacija, u toku ljetnjih dana neophodno je pronaći adekvatan prostor za kvalitetno igranje predstava. Veliki je broj turista, posjetilaca i građana koji ne žele ulaziti u zatvoreni prostor. Druženje s predstavama pod otvorenim nebom je sasvim drugačiji doživljaj i mi već godinama tragamo za dobrim rješenjem. Čini mi se da smo na dobrom tragu i da je ovo početak nečega veoma značajnog za ovaj grad – rekao je Novica Bogdanović.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 



Oznake: DIS teatar