Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS izabrana za selektora 30. Memorijala Nadežde Petrović u Čačku

Sarita Vujković, muzejska savjetnica i direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, izabrana je za ovogodišnjeg selektora 30. Memorijala Nadežde Petrović u Čačku.

Odabir Sarite Vujković za selektora od strane stručnog Savjeta Memorijala podrazumijevaće i pozicioniranje institucije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske kao partnera u realizaciji ove prestižne manifestacije, te će tako kustos MSURS Mladen Banjac preuzeti dužnost asistenta selektora a grafički dizajner MSURS Nemanja Mićević biće zadužen za total dizajn 30. Memorijala.

– Važno je istaći interresornu saradnju Muzeja i organizatora manifestacije “Umetničke galerije” Nadežda Petrović Čačak koja će pored realizacije ove kompleksne izložbe u narednom periodu sa partnerima na projektu stvarati i svojevrsnu umjetničku platformu koja će kroz rarznovrstan prateći program i aktivnosti predstavljati otvoreno mjesto za dijalog sa umjetnicima i publikom i potvrditi značaj ove manifestacije na mapi kulturnih dešavanja u regionu – poručili su iz Muzeja.

Jubilarni Memorijal, jedna od najznačajnijih manifestacija vizuelne umjetnosti na prostorima nekadašnje Jugoslavije održaće se u periodu od 3. oktobra do 10. novembra 2020. godine pod nazivom “Na jug, na jug! Idemo na jug!”.

– Naziv izložbe aludira na popularni usklik koji odražava industrijski i modernizacijski napredak Srbije krajem XIX i početkom XX vijeka, koji je težio jugu, kada je kroz Sićevačku klisuru prošla željeznička pruga vozeći i učesnike Prve jugoslovenske kolonije 1905. Sa druge strane prefiks „južni“ prožet u nazivu Jugoslavija i brojnim konotacijama koje govore o potrebama migracija i kretanja, izazvanih prirodnim zakonitostima ekosistema ili drugim kataklizmama ratne, ekonomske ili neke druge vrste traume. Prirodna potreba za jugom, danas je zamjenjena hrlenjem na zapad u svim segmentima ljudskih potreba – sigurnosnih, ekonomskih, obrazovnih, intelektualnih, kulturoloških i umjetničkih, koje nam svakodnevno govore o stanju društva u kome trenutno obitavamo – objasnili su.

Kako kažu, koncept se bazira na broju od 30 umjetnika (30 izložbi) posmatrano kroz medijsku i generacijsku raznolikost koja prati postjugoslovenski kontekst sa naglaskom na specifičnim dijalozima, umjetničkim vezama i bliskosti kroz prizmu ovog vremena prepunog globalnog nereda i sukoba, na način da se umjetnost posmatra kao najdraže carstvo snova i utopija.

Sagledavajući umjetničke prakse kroz raznovrsnost medija i pojava, Memorijal će predstaviti umjetnike različitih generacija tj. postjugoslovensku scenu u kontekstu oslikavanja složenosti društva u kome živimo. U ovaj geografski prostor uključuju se umjetnici po uzoru na Nadeždina nastojanja organizujući prvu Jugoslovensku koloniju 1905. i njenu prvu izložbu 1907. sa umjetnicima iz Bugarske.

Uključenjem u izložbu određenih umjetnica, njihovom osobenosti, pojavnošću, trajnošću i snagom, karakterističnih temperamentu Nadežde Petrović, na poseban način će biti istaknuta umjetnička praksu ovih žena, ali i žena u umjetnosti uopšteno.

Medijski vizuelno različita, prijemčiva i atraktivna postavka obuhvatiće raznovrsne radove – od neoavangarde, novog pristupa crtežu, slikarstvu, skulpturi, instalacijama i radovima u galerijskom prostoru, preko videa, fotografija, performansa, animacije i radova u javnom prostoru, na određene načine uključiće lokalnu umjetničku scenu (mlade kreativce i druge aspekte lokalne zajednice).

Povezivanjem više izlagačkih lokacija uključiće se i druge institucije kulture u gradu što, uz još neke lokacije u javnom prostoru, daje osoben vizuelni izgled i primarno naglašava značaj 30. Memorijala, još jednom potvrđujući njen prestiž.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: