Delegaciju predvodi Aleksandar Pejaković: Studentsko pozorište u konkurenciji festivala “Zlatni vitez”

10.10.2021. | 16:25

Banjalučko studentsko pozorište dobilo je poziv za učešće u zvaničnoj konkurenciji na prestižnom međunarodnom pozorišnom festivalu “Zlatni vitez” koji se ove godine održava od 21. novembra u Moskvi.

Poziv za diplomsku predstavu Nadežde Kostić “Nakon predstave”, autora Zorana Kostića i u režiji Jelene Kostić potpisao je glumac i reditelj Nikolaj Burljajev, direktor Festivala “Zlatni vitez”, koji je ujedno i prvi zamjenik predsjednka Nacionalnog Savjeta za kulturu i član Patrijaršijskog Savjeta za kulturu.

Festivalska predstava Banjalučkog studentskog pozorišta biće izvedena 24. novembra 2021. godine na sceni Ruske akademije dramskih umjetnosti.

Delegaciju Studentskog pozorišta u Moskvi predvodiće pozorišni režiser Aleksandar Pejaković kao direktor festivala “Kestenburg”  i predsjednik Skupštine Banjalučkog studentskog pozorišta koji će pored učešća na “Zlatnom vitezu” posjetiti i Predstavništvo Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.

“Nakon uspješnog učešća na festivalu “Zlatni vitez” 2017. godine i kongresu međunarodne pozorišne asocijacije 2018. godine kao i posjeti “Moskovskom klubu za podršku i razvoj” 2019. godine, ovo je već četvrta posjeta predstavnika uprave Banjalučkog studentskog pozorišta Moskvi, što upućuje na jasnu opredeljenost BSP-a ka jačem okupljanju studenata Srpske i Rusije. U tom smislu podršku našem odlasku pored Predstavništva Republike Srpske u Srbiji pružiće i Predstavništvo Srpske u Ruskoj Federaciji što je odličan znak prijateljstva između kultura Republike Srpske i Ruske Federacije. Nastupiti na sceni Ruske akademije dramskih umjetnosti u Moskvi koja je sagrađena na početku dvadesetog vijeka i starija je od svih pozorišni institucija u Banjaluci nije strateški bitno samo za Studentsko pozorište već i za Univerzitet u Banjoj Luci, jer se predstavljamo sa diplomskom predstavom mlade glumic Nadežde Kostić rađenoj u okviru nastavnog procesa na Akademiji umjetnosti u Banjaluci”, rekao je Pejaković.

Festival “Zlatni vitez” se odražava uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije, Ruske pravoslavne crkve i  NJegove Svetosti Patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, kao i predsjednika Ruskog Fonda kulture i Udruženja filmskih radnika gospodina Nikite Mihalkova.

Moto festivala je “Za visoke moralne ideale, za uzvišenje ljudske duše”.

Cilj Festivala je da se gledaocima prikazu najbolje predstave sa ruskog i slovenskog prostora. Najbolje predstave i glumci festivala “Zlatni vitez” biti nagrađeni na svečanom zatvaranju 03. decembra 2021. godine u koncernoj dvorani Hrama Hrista Spasitelja.