“Dani Vlade Miloševića”: Predstavljena “Sabrana duhovna dela” i poema “Hilandar”

16.12.2020. | 12:14

Predavanja o radu velikog kompozitora Vlade Miloševića obilježila su drugi dan manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”, koja se tradicionalno održava u Banjaluci.

Prema riječima vršioca dužnosti dekana Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dragane Purković Macan u Kamernoj sali juče su održana zanimljiva predavanja dr Saše Pavlovića, dr Dragice Panić Kašanski i asistentkinje Sanje Popac.

Dr Saša Pavlović govorio je o notnim izdanjima banjalučkog kompozitora, odnosno o “Sabranim duhovnim delima” i kompoziciji “Hilandar”, koja je zapravo svečana poema za simfonijski orkestar.

Nakon pomenutih promocija dr Dragica Panić Kašanski je predstavila sve što je radila katedra za etnomuzikologiju, tragom Vlade Miloševića i novih istraživanja u etnomuzikologiji.

Asistentkinja Sanja Popac je govorila o radu Vlade Miloševića u Muzeju Republike Srpske, gdje je djelovao skoro deset godina, s ciljem da se prikaže na koji način se čuva i promoviše zaostavština Vlade Miloševića, ali i etnomuzikologije, kao primijenjene nauke, piše Glas Srpske.