Danas otvaranje “Kočićevog zbora”: Sjećanje na najvećeg književnika sa ovih prostora

24.08.2020. | 07:31

U Banjaluci će danas biti otvoren 55. “Kočićev zbor”, koji će zbog aktuelne epidemiološke situacije i ograničenja javnih okupljanja biti održan u znatno manjem formatu.

Sjećanje na najvećeg književnika sa ovih prostora Petra Kočića ove godine biće evocirano nizom manjih kulturnih događaja, a izostaće tradicionalno narodno zborovanje u Stričićima, borba bikova i svečana akademija, jer nije moguće organizovati javno okupljanje više od 50 lica.

Manifestacija će biti otvorena u 20 časova u Parku Petar Kočić izložbom “Kočić i njegova porodica u fotografijama”, autora Zorana Pejašinovića.

Sutra će u parku u 20 časova biti organizovano “Veče besjedništva”, na kojem će besjediti studenti iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva.

U srijedu, 26. avgusta u Muzeju Republike Srpske u 19.30 časova planirano je otvaranje izložbe kolekcije nakita “Tragovi”, autora Sanje Bajić, dok će u Parku Petar Kočić u 20 časova biti održano “Veče satire”, u organizaciji Udruženja književnika Srpske.

U Stričićima će 27. avgusta u 11 časova biti otvorena uređena kuća Petra Kočića, a istog dana u 20 časova u Parku Petar Kočić planirano je “Veče drame”.

Prema utvrđenom programu, 27. avgusta biće položeni vijenci na spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, dok će 28. avgusta u 20 časova u Parku Petar Kočić biti uručena nagrada “Zmijanjče”, koje je ove godine pripala učenici Osnovne škola “Georgi Stojkov Rakovski” Jani Brkić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić svečano će 29. avgusta uručiti Kočićevu nagradu književniku Nenadu Grujičiću, a istog dana uveče biće otvorena izložba sa prošlogodišnje likovne kolonije.