Daje svotu od milion dolara: Amerikanac želi da otkupi Lenjinovo balzamovano tijelo

Poznati američki umjetnik Dejvid Datuna planira da u Vašintonu sazida repliku ruskog mauzoleja sa Crvenog trga i da u tom objektu smjesti balzamovano tijelo vođe revolucije iz 1917. godine Vladimira Iljiča Lenjina.

Datuna potrebu podizanja takvog umjetničkog objekta u glavnom gradu SAD objašnjava promjenama u zemlji, “čiji su se građani umorili od politike agresivnog kapitalizma, dok je u društvu sazrela potreba za kretanjem u pravcu socijalnih transformacija”.

Ukoliko je malo milion dolara, njujorški umjetnik najavljuje da će sakupiti “više od milijardu dolara”, a prenosi “Ruska riječ”.

“Amerika se kreće u pravcu komunizma i socijalističkih ideja”, smatra on. Datuna smatra da “nije teško izgraditi još jedan mauzolej, ali zamijeniti Lenjina nije moguće”, pa zato predlaže da kupi njegovo balzamovano tijelo.

Dejvid Datuna je, prema podacima “Bizinis insajdera, jedan od najprodavanijih i najskupljih umjetnika u svijetu.

Ovaj predstavnik američke savremene umjetnosti i kolekcionar postao je svjetski poznat nakon što je njegova slika s portretima predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, u originalnoj umjetničkoj interpretaciji, pod nazivom “Svevideći V”, prodata po cijeni od 400.000 evra.

Ostavite komentar: