Čuvena rok grupa: Riblja čorba predstavila nekoliko novih pjesama VIDEO

Rok grupa Riblja čorba predstavila je na početku 2022. godine neke od pjesama koje bi trebalo da se nađu na predstojećem još neimenovanom albumu, prvom koji će objaviti nakon smrti basiste Miše Aleksića.

Frontmen Bora Ðorđević i ostali članovi Čorbe u beogradskom studiju puštali su ekipi Sputnjika Srbija premijerno snimke nekoliko pjesama rađenih za novi album koji je prvobitno trebalo da nosi naziv “Dans makabr (Ples smrti)” ili “Smrt u deset lekcija”.

“Odustao sam da se pominje smrt, iako je album težak i crn kao i vrijeme u kome živimo”, rekao je Ðorđević dodajući da bi se novo izdanje Čorbe moglo zvati “Dve gitare”, prema pjesmi za koju je Aleksić radio muziku.

“Dve gitare” je čvrsta rok stvar u kojoj Ðorđević u stihovima pominje Plavi voz, konzilijum i Ljubljanu, čime priziva sjećanje na bolest i smrt Josipa Broza Tita.

U ostatku pjesme Ðorđević je vrlo ličan kad pominje svoje mjesto rođenja i trenutnog boravka: “Moje telo pošljite u Čačak u Srbiju, u Ljubljani ostaviti srce, da bude tu”.

“Napisao sam crn tekst, poslao Miši kome se to dopalo i on je komponovao (muziku)”, napomenuo je Ðorđević, koji se na Sputnjikovom jutjub kanalu može čuti kako pjevanjem prati snimke pjesama puštenih u studiju.

Pjesma je izvedena uživo na velikom koncertu Riblje čorbe 16. avgusta 2021. godine na Tašmajdanu, na koncertu posvećenom suosnivaču benda Aleksiću (1953-2020), koji je preminuo od posljedica Kovid-19.

Na Tašu je odsvirana i pjesma “Oči malog psa”, ali je sada za album predviđena “intimnija verzija”, sa klavirom, akustičnom gitarom i gudačima, kao i Ðorđevićevim stihovima koji pominju “rastanak samo na izgled, zato bez suza kad jednom odem”.

U rokerski čvrsto odsviranoj “Dubokoj državi”, za koju je muziku radio bubnjar Vicko Milatović, prema Ðorđevićevim riječima u prozivajućim dnevnopolitičkim stihovima, između ostalog, “vrlo konkretno se pominje bankar Rokfeler, koji je umro u 100 i nekoj godini, a prethodno je imao devet transplantacija srca”.
“Možda neko od njih potiče iz Žute kuće?”, rekao je Ðorđević prilikom preslušavanja pjesme.

U pjesmi srednjeg tempa “Kad bih se rodio opet”, na muziku klavijaturiste Nikole Zorića, Ðorđević u setnom osvrtu na protekli život priznaje da ponovo: “Gazio bih, ali pazio bih, da nikom ne nanesem bol il” zlo”.

Za dirljivu ljubavnu pjesmu svedenu na akustičnu gitaru “Zaista ne volim što starim”, Ðorđević je rekao da “svi plaču kad je čuju”.

Ðorđević je najavio i da će novi album pratiti još jedan nazvan “I tako dalje”, na kome će biti “neke pjesme kojima nije mesto, konceptualno ne odgovaraju” za sada neimenovanom glavnom izdanju.

Kao jednu od pjesama koje će vjerovatno ići na album “I tako dalje”, bend je prilikom preslušavanja pustio antiratnu “Paradu”, koja aranžmanski priziva duh stare Čorbine stvari “Slušaj sine obriši sline” sa albuma “Buvlja pijaca” (1982).

Ostavite komentar: