Čuva zaostavštinu čuvenog srpskog naučnika: Sedam decenija postojanja Muzeja Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle u Beogradu, koji čuva zaostavštinu čuvenog srpskog naučnika i pronalazača, svečano je obilježio 70 godina od osnivanja, kao i Dan muzeja.

Direktor Muzeja Ivona Jevtić podsjetila je da su zalaganjem Save Kosanovića lična ostavština i predmeti Nikole Tesle 1951. godine prenijeti u Beograd, a da je Vlada Jugoslavije 5. decembra 1952. donijela rješenje o osnivanju Muzeja koji je za posjetioce otvoren 1955. godine.

“Muzej u Beogradu jedini čuva originalnu ličnu zaostavštinu Tesle, koju čine vredne kolekcije više od 160.000 dokumenata, oko 2.000 knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, više od 1.500 fotografija i staklenih ploča, kao i preko 1.000 planova i crteža”, rekla je Jevtićeva.

Ona je navela da je u predpandemijskoj 2019. godini ova ustanova, u malom prostoru zdanja u Krunskoj ulici, imala oko 150.000 posjetilaca, a ove godine očekuju oko 130.000 sa svih kontinenata, prenosi Tanjug.

Pored toga što posjetioci mogu mnogo toga da nauče i vide, Jevtićeva je ukazala na brojne putujuće izložbe koje su, između ostalog, gostovale u Šangaju, Buenos Airesu, Parizu, Beču, Madridu, a nedavno i u Pragu.

Jevtićeva je najavila izložbe u Saragosi, Valensiji, Sevilji, Majamiju i Vašingtonu.

“Tesla je važio za čoveka koji je bio usamljenik, ali on to i nije bio. Bio je deo kulturne elite i rado viđen gost na manifestacijama. Ceo život je posvetio jednoj ideji i misiji – da pomogne čovečanstvu”, zaključila je Jevtićeva.

Ostavite komentar: