Čubrilović se oprostio od Kolje Mićevića: Dostojanstveno predstavljao srpsku kulturu u Evropi

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je Udruženju književnika i građanima Srpske izraze dubokog žaljenja zbog smrti izuzetnog književnika i prevodioca Nikole Kolje Mićevića, ističući da je on dostojanstveno predstavljao, u evropskim okvirima, srpsku kulturu, književnu zajednicu, Banjaluku i Srpsku.

“Odlazak Kolje Mićevića gubitak je za Banjaluku, u kojoj je rođen i čiji je bio počasni građanin, kao što je bio i građanin Beograda, Pariza, Beča i drugih kulturnih prijestonica Evrope”, naveo je Čubrilović, koji je telegram saučešća uputio u ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje ime. Čubrilović je naglasio da je Mićević svojim prevodilačkim i ukupnim kulturnim radom dao neizbrisiv doprinos afirmaciji srpske književnosti, kao i promovisanju francuske, italijanske, njemačke, američke, španske i slovenačke književnosti i kulture na srpskom govornom području.

On je dodao da je Kolja Mićević bio intelektualac prvog reda koji je ostavio izuzetno pjesničko, književno i prevodilačko djelo, ali i značajne studije i eseje iz muzikologije i umjetnosti, čime je obogatio srpsku kulturu, kao i kulturu naroda bivše južnoslovenske zajedničke države.

“Za svoj književni i prevodilački rad Kolja Mićević dobio je brojne nagrade i priznanja i jedan je od malobrojnih naših kulturnih poslenika koji je dobio visoko priznanje, Veliku zlatnu medalju Francuske Akademije za širenje francuske kulture i jezika. Nikola Kolja Mićević je dostojanstveno predstavljao, u evropskim okvirima, srpsku kulturu, književnu zajednicu, Banjaluku i Republiku Srpsku. Neka mu je vječna slava i hvala”, naveo je Čubrilović u telegramu.

Književnik Kolja Mićević /79/ bio je pozitivan na virus korona, a preminuo je sinoć u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Ostavite komentar: