Cilj upoznavanje srpskog jezika i kulture: Počela “Ljetna škola srpskog jezika za strance”

11.07.2022. | 21:36

Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori organizuje u Nikšiću do 31. jula drugu “LJetnu školu srpskog jezika za strance” čiji je cilj da polaznike iz inostranstva upozna i o srpskoj kulturi i tradiciji.

Polaznici ove škole, organizovane od 10. jula, dolaze iz NJemačke, Holandije, Francuske, Filipina i mnogih drugih zemalja, a, osim učenja srpskog jezika, škola će uključivati i mnoge vannastavne aktivnosti.

Predsjednik Matice Srpske – Društva članova u Crnoj Gori Jelica Stojanović podsjetila je da je jezik u dugoj istoriji Crne Gore uvijek bio srpski i jedino se tako imenovao.

“Srpski jezik je drevni jezik, ima dugu usmenu i hiljadugodišnju pisanu jasnu i prepoznatljivu istoriju i neprekinut kontinuitet. Srpskim jezikom je pisana bogata i velika književnost. Srpski jezik je jednako prisutan i u Crnoj Gori, na svim prostorima njenim koji su ušli u njen sastav, kao i na drugim širim srpskim prostorima”, istakla je Stojanovićeva.

Ona je navela da nastava podrazumijeva učenje srpskog jezika, ijekavski i ekavski izgovor, govorne vještine, pisanje i gramatiku.

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se, kako je rekao, dio svijeta preselio u Nikšić i istakao da će jedinstvo tog svijeta biti upravo u učenju srpskog jezika.

“Treba da govorimo srpski da bi nas razumio cijeli svijet, ali prvo srpski, pa onda i sve druge jezike i da upoznajemo sve druge kulture, mi koji smo Srbi naravno, ostali kreću od svojih jezika maternjih i svojih kultura”, naveo je Kovačević.

Oznake: Jezik, Nikšić