Četrnaesti po redu: Počinje Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”

22.01.2021. | 07:26

Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”, koji će od večeras do 25. januara biti održan u onlajn formatu, imaće takmičarski program od 22 kratkometražna filma domaćih i inostranih autora.

Festival će večeras u 18 časova zvanično otvoriti osnivač ove manifestacije Emir Kusturica i ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković. U okviru otvaranja, osim predstavljanja žirija, biće prikazan rođendanski omaž glumici Fej Danavej, kao i dokumentarni film “Junaci našeg vremena”, Emira Kusturice.

“Kustendorf” će ove godine biti moguće prati preko digitalne platforme, na veb adresi “kustendorf.online”, a posebna poslastica za sve ljubitelje filma biće razgovori osnivača Festivala Emira Kusturice sa svim učesnicima – sa autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa “Savremene tendencije”.

Za festivalske nagrade “Zlatno”, “Srebrno” i “Bronzano jaje” takmičiće se filmovi mladih režisera iz Poljske, Belgije, Srbije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Nemačke, Rusije, Rumunije, Danske, Irana, Izraela, Kirgistana, Crne Gore, Uzbekistana i Francuske.

O pobjednicima će odlučivati međunarodni žiri koji čine nagrađivani italijanski režiser Aliče Rorvaher, srpski glumac Predrag Manojlović i snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske Bruno Tarijer.

Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodijeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje. U okviru takmičarskog programa, prvog dana Festivala biće prikazano pet filmova i četiri razgovora Kusturice sa autorima.

Biće prikazani filmovi “Odlutala” Une fon Majdel iz NJemačke, “Nina”, mladog autora iz Bugarske Hrista Simenova, “Kiša” Pjotra Milčareka iz Poljske, kao i filmovi Petra Pešuta iz Srbije “Za Vasotu” i “Rio” Ženje Kazankine iz Rusije.

Programska cjelina “Savremene tendencije” počinje u 21.00 čas filmom Andreja Končalovskog “Dragi drugovi!”, a nakon filma, biće prikazan razgovor režisera sa Kusturicom. U okviru “Retrospektive velikana”, od 23.00 časa biće emitovana prva epizoda serije “Bila jednom jedna zemlja”, Emira Kusturice.

U okviru programa “Savremene tendencije” biće prikazana dva ostvarenja nagrađena na Venecijanskom filmskom festivalu – “Dragi drugovi!” Andreja Končalovskog – dobitnik specijalne nagrade žirija i “Gospođica Marks” Suzane Nikjareli ovjenčan nagradom filmskih kritičara, kao i film “Vendi” reditelja Bena Zejtlina i “Kamenolomac” rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio.

U ponedjeljak, 25. januara, biće prikazan i posljednji film proslavljenog južnokorejskog režisera Kim Ki Duka “Rastvaranje”, a zatim će uslijediti razgovor Emira Kusturice sa producentkinjom i glavnom glumicom u ovom filmu Dinarom Žumagalijevom.

U okviru programske cjeline “Retrospektiva velikana” biće prikazane četiri epizode serije “Bila jednom jedna zemlja” Emira Kusturice. Ovogodišnji “Kustendorf” održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada.