Često ističe svoje srpsko porijeklo: Šansonjerska Barbara Pravi dolazi u Srbiju

27.06.2022. | 16:00

Barbara Pravi, najaktuelnija zvijezda savremene francuske šansone, dolazi u Srbiju, zemlju svojih predaka, i održaće koncert 28. juna u okviru Beogradskog ljetnjeg festivala u Botaničkoj bašti, a u današnjem druženju sa novinarima preko video poziva poručuje da će na koncertu plakati kao kiša.

Šira muzička publika u Srbiji upoznala ju je prošle godine, kada je predstavljala Francusku na takmičenju za Pjesmu Evrovizije sa pjesmom “Voila” i osvojila zavidno drugo mjesto.

Bio je to najbolji plasman Francuske na Evroviziji u posljednjh 20 godina.

Na ceremoniji Viktoar de la Muzik proglašena je otkrovenjem 2022. godine.

Pravi kaže da u Beograd dolazi sa velikim očekivanjima.

“Nadam se da ću napraviti spektakl u kojem će publika uživati”, poručije Pravi.

Barbara Pravi je simbol mladosti i frankofonije. Njeno pravo ime je Barbara Pjević i često ističe svoje srpsko porijeklo, ali u njoj ima jevrejske, alžirske, poljske i persijske krvi.

Pjesmu “Deda” posvetila je upravo svom dedi, Srbinu, koji je želio budućnost bez granata i rovova i kao mladić izbjegao u Pariz.

Pjesma nosi riječi ljubavi koje nikada nije smogla snage da uputi toj važnoj figuri u svom životu, tako bliskoj i ujedno tako dalekoj.

Njegov utopistički pogled na svijet često je bio izvor nesporazuma između njih dvoje, a istovremeno je doprinio njihovoj posebnoj vezanosti.

“U Beograd stižem sa svojim dedom zbog kojeg sam odabrala svoje umjetničko ime Pravi. Smatram da upravo ta srpska riječ ističe moju autentičnost. Veoma sam ponosna što ću pjevati pred svojim dedom u Beogradu jer je to grad u kojem je on živio do svoje 22 godine. Vjerovatno ću plakati kao kiša”, kazala je Pravi.

Mnoge njene pjesme govore o ženskim dilemama, padovima, nemogućnosti da se izbore protiv nasilja ili stereotipa.

Ona naglašava da ima puno uzora u bogatoj istoriji šansone kao što su Žak Brel ili Šarl Aznavur, prenosi Tanjug.

“Obožavam njihove tekstove, ali danas imamo izuzetno bogatu žensku šansonjersku scenu. Veoma sam ponosna što sam dio te scene…”, kazala je Pravi.

Oznake: Posjeta, Srbija