“Bunt dece socijalizma”: Vesić pred Banjalučanima promovisao novu knjigu

Promocija knjige “Bunt dece socijalizma” autora Dušana Vesića održana je u srijedu uveče u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Sa Dušanom, čovjekom kojeg smatraju jednim od najvažnijih rock-novinara Jugoslavije u periodu od 1980. do 1990. godine  razgovarao je novinar Nebojša Ristić. Promocija je održana u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti Imperativ, a u saradnji sa Banskim dvorom – Kulturnim centrum.

Glavna tema knjige „Bunt dece socijalizma“ koju je objavila „Laguna“ je jugoslovenska muzika od 1977. do 1982. godine, kao i duštveno-političke prilike u kojima je na kraju Brozove ere nastao novi talas. To nije bio samo pokret, nego i preokret u jugoslovenskoj muzici, u kome su se definitivno razišle domaća šlager i rok muzika.

“Kad su se pojavili ti novi bendovi, takva je bila klima u medijima, da to nikoga nije interesovalo. Morali su da se pojave novi novinari i fotografi. Mi smo “gurali” te tekstove u neke omladisnke novine, neke medije koji su mogli to da prihvate, bez obzira što ti bendovi nisu u tom momentu bili toliko popularni. Ja sam bio jedan od tih novinara i tako je to počelo. U početku je to bilo lepo, jer ulaziš na koncerte besplatno, dobijaš ploče, postaješ zvezda u svom malo mikrosvetu i rasteš zajedno sa njima. Onda se jednog dana raziđete i to je kraj novog talasa. Mislim, zapravo, da je novi talas predugo trajao, neobično dugo za jedan pokret koji nije bio uniformisan, koji nije bio ništa saborno. To je bio pokret koji je egzistirao na ideji o slobodi i samom svojom definicijom bio je predodređen da bude kratkotrajan”, ispričao je Dušan Vesić.

Knjigom „Bunt dece socijalizma“ o prvoj generaciji bendova novog talasa Dušan Vesić zaokružuje trilogiju o najvažnijim momentima jugoslovenske rok kulture. Pred vama je prva sistematska, detaljna priča o ovom periodu, neumoljiva hronika pisana karakterističnim Vesićevim stilom koji Branimir Štulić poredi sa borhesovskim, uz obilje zanimljivih i manje poznatih podataka. Vesić je ovde prisutan u dvostrukoj ulozi: on je u isto vrijeme neposredni posmatrač koji je iz blizine pratio novi talas tokom njegovog nastanka, vrhunca i gašenja, a ujedno i pažljivi i odmjereni hroničar koji s vremenske, ali ne i emotivne distance dočarava, oživljava i približava kulturnu epohu precizno i živopisno. Onima pak koji to vrijeme ne pamte ova knjiga će u nekoliko poteza pera pokazati zašto se o tom periodu govori i nevjerovatnih četrdeset godina kasnije. Novi talas? Kao da je bio juče!

Knjiga „Bunt dece socijalizma“ neka je vrsta rengenske slike jugoslovenskog novog talasa sa distance od četiri decenije tokom kojih, prema mnogim mišljenjima, ništa značajnije nije stvoreno na ovim prostorima.

O autoru:

Dušan Vesić je rođen u Beogradu 1959. godine. Smatraju ga jednim od najvažnijih rok-novinara Jugoslavije u periodu od 1980. do 1990. godine. Pisao je za gotovo sve relevantne novine i časopise tog vremena promovišući rock-kulturu. Bio je urednik za domaću scenu u časopisima „Rock“ i „Pop Rock“. Bio je direktor festivala zabavne muzike „Beogradski šlager – menadžer“ (1992 – 1995). Od 1996. godine bavi se video-produkcijom. Autor je kultnog dokumentarnog TV-serijala „Rockovnik“ (40 epizoda) i TV-serije i filma „EKV – Kao da je bilo nekad“. Autor je knjiga „Bijelo dugme – Šta bi dao da si na mom mjestu“ i „Magi – kao da je bila nekad“. Živi u Beogradu i Puli.

Ostavite komentar: