Bule Goncić je novi direktor Narodnog pozorišta u Beogradu

15.10.2021. | 21:39

Novoimenovani direktor Narodnog pozorišta u Beogradu, glumac Svetislav Bule Goncić izjavio je da je među njegovim prvim koracima na novoj poziciji definisanje koncepta rada ove institucije u skladu sa novim vremenom u kojem se nalazimo.

“Definitivno mislim da je, kada su moji prvi koraci u pitanju, tu najprije definisanje strategije i koncepta rada Narodnog pozorišta u skladu sa percepcijom ovog nekog novog vremena u kojem se nalazimo”, izjavio je Goncić.

Kako on navodi, ne nalazimo se samo u jednom novom vremenu, već i jednoj novoj Srbiji.

“Treba imati u vidu da se nalazimo u jednom novom vremenu i jednoj novoj Srbiji, a Narodno pozorište je osnovna, prva republička institucija i u svakom estetskom i umjetničkom smislu treba ispratiti ono što današnje vrijeme nosi… Treba prestati praktično administrirati estetiku jednog prošlog vremena”, istakao je Goncić.

Po njegovim riječima, ovi prvi koraci sigurno su strateški i u cilju ponovnog formiranja identiteta Narodnog pozorišta ako je on ugrožen, ali i vraćanja dostojanstva ovoj ustanovi kao prvoj kući.

“Smatram da je to pitanje dostojanstva i ozbiljnosti koju Narodno pozorište nosi u prefiksu, kao svoju primarnu referencu… Nadamo se da Ministarstvo kulture sa ovakvim odlukama ima ideju da radi u kontekstu boljeg rada pozorišta, a samim tim i u interesu svih zaposlenih u njemu“, kaže Goncić.

Kako već ima iskustva u vođenju teatarskih kuća, Goncić ističe da se razmišljanje o tome šta je najurgentnije za rad u Narodnom pozorištu u racionalnom smislu odvija u nekoliko planova, kao i da se pitanje strukture samog pozorišta odražava na njegov kreativni deo.

“Ta razmišljanja su upravo vezana za strukturu koja praktično mora da odgovori jednom drugačijem vremenu, a da bi se s tim kroz kreativni izraz izašlo pred publiku… To je okvir u kojem ću se i ja kretati, istraživati, ispitivati taj prostor i to sigurno zajedno sa svim zaposlenima u Narodnom pozorištu”, zaključuje Goncić.

Goncić je zamijenio Ivanu Vujić Kominac na čelu Narodnog pozorišta, nakon što je ona razriješena te dužnosti na jučerašnjoj sjednici Vlade Srbije.