Botičelijevo djelo za pet minuta stiglo do cijene od 92 miliona dolara VIDEO

28.01.2021. | 23:19

Mala slika Sandra Botičelija, nastala oko 1480. godine, na aukciji koju je organizovala kuća „Sotbi“ prodata je za 92,2 miliona dolara. Licitacija, koja je uživo prenošena iz Njujorka, trajalo je četiri i po minuta i privuklo je samo dva učesnika.

Rezultat aukcije, rekord za renesansnog slikara Botičelija, ujedno je i najviša cijena plaćena za staro majstorsko djelo otkako je 2017. godine Salvator mundi Leonarda da Vinčija prodat za 450 miliona dolara, prenosi Njujork tajms.

Takođe, ovako visoka cijena predstavlja neočekivani prihod za fondaciju pokojnog milijardera Šeldona Solova, koji je umjetničko djelo Portrait of a Jang Man Holding a Roundel kupio za oko 1,3 miliona dolara, 1982. godine. Prihod od prodaje fondacija će možda iskoristiti za osnivanje privatnog muzeja na Menhetnu.

„To je čudesna slika. Veoma je atraktivna i zavodljiva i nesumnjivo rijetka. A pitanje za tržište je da li će ova potraga za izuzetno rijetkim, privlačnim, komercijalnim umjetničkim djelima i dalje privlačiti veliki broj ponuđača čak i u dubini vanredne situacije koju je izazvao kovid 19“, rekao je uoči aukcije Mark Porter, predsjednik američkog ogranka aukcijske kuće „Kristi“.

Licitiranje na aukciji, koja je uživo prenošena iz Njujorka, trajalo je samo četiri i po minuta i privuklo je samo dva učesnika.

Pobjedničku ponudu dala je Lilija Sitnika iz Londona, koja radi sa ruskim klijentima.

Ponuđač koji nije imao uspjeha na aukciji je bio iz Azije, navode kratko predstavnici „Sotbija“.

Aukcijska kuća „Sotbi“, puna četiri mjeseca, provela je u marketinškoj kampanji, stavljajući sliku na uvid u Los Anđelesu, Londonu i Dubaiju uz katalog od gotovo 100 stranica, sa naučnim esejima i tehničkom analizom.

To je privuklo pažnju kupaca umjetničkih dijela u svim krajevima svijeta. Robert Sajmon, iskusni trgovac umjetninama starih majstora iz Njujorka, rekao je da ga je bogati hongkonški kolekcionar kontaktirao ubrzo nakon što je u septembru najavljena prodaja Botičelijevog dijela.

„Nikad nisam čuo za njega. Htio je da zna šta mislim o slici. Postoje neki ljudi sa ogromnim bogatstvom i oni slike gledaju u smislu diverzifikacije svog bogatstva ili samo zato što misle da ih je sjajno posjedovati“, objasnio je Sajmon.

 

 

Oznake: Portret