Borislav Tešić: Stihovima protiv zaborava stradanja Srba kroz ratove

01.08.2021. | 13:42

Knjiga “Stradanje Srba kroz ratove i stihove” Borislava Tešića iz Sanskog Mosta uskoro će se naći pred čitaocima, a u njoj je autor imao namjeru da opiše najveća stradanja Srba u prethodnim ratovima. U razgovoru za “Nezavisne” kazao je da se u osnovnoj školi susreo sa poemom “Krvava bajka” Desanke Maksimović i razmišljao je kakvi to ljudski umovi mogu biti pomračeni da takva zvjerstva rade djeci.

“Unazad 10 godina pišem poeziju i moj božji dar je da mogu kroz stihove da rimujem sve događaje, pa i ove najteže, stradanje srpskog naroda kroz istoriju. Namjera mi je bila da obuhvatim što veći prostor. Nažalost, tog je stradanja bilo mnogo, a ja sam išao od Jasenovca, Gradine, Jadovna, preko Sijekovca kod Broda, Broda na Drini, Vozuće, Prebilovaca u Hercegovini, govorim o Drugom svjetskom ratu, pa sve do mjesta stradanja u ovom posljednjem ratu”, kazao je Tešić.

Uspio je da stavi u korice 29 poema, a kako kaže, prema njegovim saznanjima, od posljednjeg rata niko do sada nije obuhvatio toliki prostor. Svaka od poema ilustrovana je i fotografijama stradanja.

“Osnovna poruka je da se ne zaboravi i u kulturi sjećanja i kolektivnog pamćenja našeg naroda, da ostane u trajnom sjećanju kao jedna vrsta opomene. To su zločini koji se ne smiju zaboraviti, niti ponoviti”, istakao je on.

Napomenuo je da nije bilo lako da opisuje ove događaje, jer je na neki način prolazio kroz patnje koje su oni proživjeli.

“Posebno mi je bilo teško da pišem o pojedinačnim događajima stradanja djece, jer sam dolazio u situaciju da nemam prave riječi koje bih upotrijebio da dovoljno jasno opišem to što se događalo”, rekao je Tešić.

Kako objašnjava, želja mu je bila da se o ovoj knjizi počne pričati od 2. avgusta (ponedjeljka), kada se na Šušnjaru, u Sanskom Mostu, obilježava 80 godina od stradanja Srba i Jevreja. Na području tadašnjeg Sanskog Most ustaše su ubile više od 10.000 Srba.

Tema stradanja naroda, zapisuje Janko Velimirović, recenzent, kome pripada i autor, prenosi se sa koljena na koljeno kroz razne oblike izražavanja.

“Inspiraciju, narodni pjesnik, ili bolje rečeno pjesnik iz naroda Borislav Tešić nalazi u primjerima stradanja srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine i Srpske Krajine u posljednja dva rata, sredine i kraja prošlog vijeka. Svaki događaj je sam po sebi specifičan, ali svi su urezani u svijesti gotovo svakog ko je imao priliku ili sudbinu da u zla vremena preživi”, navodi Velimirović. On zaključuje da Tešić poziva na razum, sabornost, na sjećanje i podsjećanje.

Oznake: Čitaoci, Knjiga