“Bojiš se jer se sjetiš”: Ova djevojčica igra naslovnu ulogu u filmu “Dara iz Jasenovca”

31.12.2020. | 10:23

Trinaestogodišnja djevojčica Biljana Čekić iz Sreflija kod Kozarske Dubice, koja je odigrala naslovnu ulogu u filmu “Dara iz Jasenovca” – prvom srpskom filmu koji je ušao u konkurenciju za “Zlatni globus” i takmičiće se za “Oskar”, izjavila je da svijet mora da sazna prestrašnu istinu o tome šta se dešavalo u ustaškom logoru Jasenovac.

Ona je rekla da je o dešavanjima u Jasenovcu prvo saznavala u svojoj porodici jer je njena prabaka bila u tom logoru i uspjela je da preživi.

“O tome se ponekad pričalo u našoj kući. Učili smo u školi ponešto o tim događajima, ali nisam znala kako su izgledali ti logori, šta su ustaše radile ljudima i djeci, kako su vršeni zločini, mučenja, deportacije. Sve sam to saznala tek kada sam došla na snimanje i stala pred kameru. Prestrašno je”, rekla je Čekićeva, koja je za ovu ulogu izabrana među stotinu mališana. Ona je naglasila da se mnogo raduje uspjehu filma i da jedva čeka da ga vidi u bioskopu.

“Nisam mogla ni da sanjam šta će se sve događati, zato sam vrlo uzbuđena. Mnogo bih voljela da idem u Ameriku u Los Anđeles da predstavim ‘Daru iz Jasenovca’ i da čujem šta kaže američka publika. Nadam se da će film osvojiti i nagrade, ali prije svega mi je važna premijera ovdje u Republici Srpskoj i mislim da bi tu imala veću tremu nego u Americi”, rekla je Čekićeva za Večernje novosti.

Na pitanje koliko je za nju bilo teško da doživi lik desetogodišnje Dare, kojoj ustaše ubijaju majku i starijeg brata i da se izbori sa tako bolnom pričom kakva je Jasenovac, djevojčica kaže da se plašila.

“Te scene ustaša u crnim uniformama kada pucaju, muče i ubijaju ljude i djecu u logoru su prestrašne kao i scenografija u kojoj smo snimali. Znaš da se to ne događa stvarno, ali se ipak bojiš jer se sjetiš da su se ti zločini nad našim narodom zaista desili i da su ustaše svašta radile ljudima”, rekla je Čekićeva. Čekićeva, koja sebe u budućnosti vidi kao glumicu, navodi da je za nju bilo najteže da odglumi scenu kada svog malog brata drži u naručju i govori mu da ga voli.

“To je za mene veoma emotivno zato što bih i u životu sve učinila za svoje najmilije i u tome je sličnost između Dare i mene”, rekla je Čekićeva.