Bogata kultura i tradicija Srpske: Uzgoj lipicanera na listi UNESKA

07.12.2022. | 14:28

Direktor Muzeja Republike Srpske Davor Strika rekao je da je upisivanjem uzgajanja konja lipicanera na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine dokaz da Srpska ima bogatu kulturu i tradiciju.

Strika je istakao da je tradicija uzgoja lipicanera treći element koji je upisan na Uneskovu listu, podsjetivši da su “Zmijanski vez” i “Branje trave ive na Ozrenu” upisano 2014. i 2018. godine.

“Ovim smo pokazali da republičke institucije sarađuju u svakom smislu i ostvaruju velike rezultate po kojima će Srpska biti dobro predstavljena u svijetu”, rekao je Strika novinarima u Banjaluci.

On je dodao da se radi na pripremi još jednog elementa koji bi mogao biti nominovan za Uneskovu listu, a riječ je o “Gustom Kozaračkom kolu”.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković rekla je da Republika Srpska na preliminarnoj listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa trenuto ima 25 elemenata koji imaju mogućnost za nominaciju na Uneskovu listu, Listu dobrih praksi i Listu ugroženih elemenata.

“Republika Srpska ima bogatu kulturnu baštinu i nematerijalno kulturno nasljeđe koje je prepoznato na međunarodnom nivou”, dodala je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, “Nevesinjska olimpijada” vrijedan je element koji zaslužuje upis i vraćena je na doradu kako bi u narednom periodu bila razmatrana za upis na Uneskovu listu.

Ona je poručila da se sa Srbijom baštini dosta zajedničkih elemenata.

“Upis na Uneskovu listu je tek početak priče i na ovaj način mi štitimo kulturno nasljeđe i naš identitet i promovišemo našu kulturu, te je prenosimo sa generacije na generaciju”, navela je Đakovićeva.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić naglasio je da je Vlada Republike Srpske prepoznala značaj uzgoja lipicanera, te da je za ergelu “Vučijak” u Prnjavoru uloženo više od 3.800.000 KM.

“Danas na ergeli imamo 120 konja lipicanske rase. Imamo i 10 privatnih uzgajivača koji u svom posjedu imaju oko 230 grla”, rekao je Maletić.

On je dodao da će upisom na Uneskovu listu doći do unapređena turizma uz mogućnost pristupa međunarodnim fondovima.

Tradicija uzgoja lipicanera upisana je prošle sedmice na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine, što će imati veliki značaj za razvoj konjičkog sporta u BiH i Republici Srpskoj, ali i seoskog turizma i oživljavanja ruralnih područja.

Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, upisao je tradiciju uzgajanja konja lipicanaca u BiH i još sedam država 2. decembra ove godine na Unesko Reprezentativnu listu nematerijalne baštine.