Bjelogrlić pred premijeru filma: Toma Zdravković je bio specifična ličnost

19.08.2021. | 21:36

Dragan Bjelogrlić je za N1 govorio o filmu “Toma” koji će sutra zvanično zatvoriti ovogodišnji SFF.

Svjetskom premijerom filma “Toma” Dragana Bjelogrlića, koji se prikazuje u okviru Open Air programa, sutra će biti zatvoren 27. Sarajevo Film Festival.

Je li dobar film?

“To ja ne mogu reći, to ćete reći vi”.

Kako je došlo do filma?

“Nisam imao neku ideju da pravim film biografski o jednoj ličnosti i onda je Željko Joksimović došao sa tom idejom. Imao sam priliku da upoznam Tomu i bio je specifična ličnost“, navodi “N1”.

“Njegov brat Novica je objasnio kako film može da se napravi iz vrlo konkretnih događaja, onda sam shvatio da to može da se uradi živopisno.

On je većinu pjesama sam napisao, onda se obraćao raznim kompozitorima, aranžerima. Inače najveći hit Silvane Armenulić “Šta će mi život bez tebe dragi” je on napisao“, kazao je Bjelogrlić.

Film “Toma” je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Pored Tome, kroz film pratimo i živote poznatih umjetnika tog vremena: Silvane Armenulić, Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih.

Scenario potpisuju Nikola Pejaković, Zoran Lisinac, Dragan Bjelogrlić, Maja Todorović, a direktor fotografije je Goran Volarević. Glume: Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak, u ulozi majke – Mirjana Karanović. Producent filma i kompozitor muzike je Željko Joksimović.

Film će na zatvaranju 27. Sarajevo Film Festivala biti prikazan na više festivalskih lokacija: Projekcija u Ljetnom kinu Coca-Cola počinje u 20.30 sati, a poklon ekipe filma nakon projekcije oko 22.50 sati.

U Ljetnom kinu Stari Grad film počinje u 20.45 sati, a u Ljetnom kinu “Safet Zajko” u 21 sat. U Mostaru, u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar u 21.30 sati.

Ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival održava se od 13. do 20. augusta 2021.