Bjelogrlić nagrađen u Skoplju: Postaje bezgranični čovjek, umjetnik i tvorac, živa legenda Balkana

06.10.2022. | 15:49

Nagradu “Europa Prima 2022 Award” uručili su glumcu, reditelj i producentu Draganu Bjelogrliću organizatori Filmskog festivala Jugoistočne Evrope, saopštli su danas producenti.

Predsjednik festivala Jordan Plevneš je povodom nagrade, koja je uručena na svečanosti u srijedu u Skoplju, istakao da je Bjelogrlić svojim filmovima, serijama i predstavama kao akter, režiser i producent dokazao kako se ostvaruje civilizacijski ideal koji uzdiže umjetnost na pijedestal.

“Tako Bjelogrlić postaje bezgranični čovjek, umjetnik i tvorac, živa legenda Balkana, upravo zarad dugovijekovne duhovne tradicije koju nazivamo balkanskom civilizacijom“, rekao je Pleveš.

Prema njegovim riječima, Bjelogrlić svojm fascinantnom karijerom zaslužuje mjesto pored Manoela De Oliveire, Kloda Leluša, Roberta Vilsona, Jiržija Mencla, Abdulaha Sidrana, Mikija Manojlovića i Mete Jovanovskog.

Organizator festivala, Skopski Univerzitet Europa Prima je dodijelio titulu počasnog profesora Bjelogrliću, koji je član ekipe kultne predstave “Let iznad kukavičjeg gnijezda” Beogradskog dramskog pozorišta koja je počela turneju po glavnim gradovima bivše Jugoslavije izvođenjima 4. i 5. oktobra u Makedonskom narodnom teatru.